Förenade Förorter tilldelas det årliga Bernspriset för sitt arbete med Ortens Bästa Poet. Foto: Svenska PEN

Ortens Bästa Poet tilldelas Bernspriset

Publicerad

Förenade Förorter tilldelas det årliga Bernspriset för sitt arbete med Ortens Bästa Poet. Priset innebär en summa på 20.000 kronor och ett diplom.

Det är föreningen Svenska PEN som delar ut pris till dem som har skildrat Stockholm med konstnärliga medel. Tidigare har priset delats ut till författare.

– Vi började diskutera vad en Stockholmsskildring egentligen innebär? Och det var så vi kom fram till att Förenade Förorter skulle tilldelas priset, de har skapat något nytt. Pengar var en av orsakerna till att de la ner poesitävlingen och nu kanske det här är en liten hjälp på vägen,  säger Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN.

Så här lyder Svenska PEN:s motivering till varför Förenade Förorter får priset.

”Bernspriset delas varje år ut till någon eller några som lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former. Få har på senare år lika kraftfullt bidragit till detta som Förenade Förorter. Genom att öppna en arena för poeter som skildrar livet i förorten har de gett ett avgörande bidrag till bilden av det moderna Stockholm.”

Förenade förorter: ”Vi är otroligt glada”

”Vi är oerhört tacksamma för detta, det är en ära att som första förening bli erkända genom att vinna Bernspriset. Vi tar emot priset som ett kollektiv och delar det med alla de poeter som burit fram berättelser om sin plats i staden.”, skriver Förenade Förorter som kommentar för priset på sin Facebook sida.

Priset instiftades 1963 av poeten och dåvarande ordförande i Svenska PEN Johannes Edfelt och dennes bror Arne Edfelt, som då var direktör för Berns restauranger i samband med Berns 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Det ska tillfalla en ”Stockholmsskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv. Bland tidigare mottagare av priset märks bland andra Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Daniel Sjölin (2006) och Agneta Pleijel (2017).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer