Osäker storsatsning på förstelärare

Uppdaterad
Publicerad

I dag beslutar regeringen om att skjuta till extrapengar för så kallade förstelärare. Trots det är det ingen som vet vilket resultat det kommer att ge på sikt.

I Stockholm finns det drygt 200 förstelärare. Nu beslutar regeringen om att ytterligare 600 ska tillsättas i kommunen varav ett 30-tal lektorer. Att bli förstelärare innebär en löneförhöjning med 5.000 kronor i månaden. För staten betyder det en extra kostnad på 85.000 kronor per år och lärare. En lektor får 10.000 mer i månaden vilket innebär en ökad lönekostnad på 170.000 om året.

– Det första steget i kvalitetssäkring handlar nu om att vi går in i en rekryteringsprocess där de första 600 förstelärarna ska tillsättas. Och då är det viktigt att de uppfyller de kvalifikationskrav som finns framskrivna, att det handlar om legitimerade lärare som är skickliga och ska kunna bidra till utvecklingen av undervisningen, säger Katarina Arkehag, enhetschef på utbildningsförvaltningen i Stockholm.

Lärarsatsning

Resultat dröjer

Tanken är att de nya karriärtjänsterna med högre krav på lärarna och mer i lön också ger bättre undervisning på sikt. Men det kommer att dröja innan man kan se om satsningen verkligen ger resultat ute i skolorna.

– Om det handlar om betyg och resultat så tror jag att det dröjer ganska lång tid innan man kan se att det faktiskt bidrar till ökad kvalitet i undervisningen, menar Katarina Arkehag.

Finns det en risk att man lägger ut pengar på någonting som kanske inte fungerar?

– Det tror jag inte. Jag tror att möjlighet till karriär och hög lön och fokus på kärnuppdraget bidrar till ökad kvalitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarsatsning

Mer i ämnet