Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Osama Kamel går runt och delar ut sitt cv och hör om hans jobbsökande. Foto: Alva Collin/SVT

Osama har sökt hundratals jobb utan napp – vet inte hur han ska säkra försörjningen

Uppdaterad
Publicerad

33-åriga Osama Kamel har sökt hundratals jobb – bland annat på restaurang, som vaktmästare och som städare. Oftast får han bara svaret ”tyvärr”. Men han är inte ensam. Under april var 89 276 personer i åldrarna 30-39 inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Nu står Osama inför en tid som arbetslös utan inkomst, med en familj att försörja och ett lån att betala tillbaka.

Just nu pågår Järvaveckan och ett stort fokus är jobb. På plats finns till exempel cv-skola och karriärrådgivning, organisationer och företag som söker medarbetare och seminarier kring inkluderande arbetsliv och framtidens jobb.

Tvåbarnspappan Osama Kamel från Upplands Väsby en av av dem som i flera år sökt hundratals jobb. Trots att han både mejlat och försökt lämna cv på plats är det ingen arbetsgivare som nappar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Och många andra befinner sig i samma sits. I april var det 89 276 personer i åldersgruppen 30-39 år som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med fem procent från förra året.

30-39-åringar är den åldersgrupp med flest inskrivna arbetslösa i april 2024. Källa: Arbetsförmedlingen Foto: SVT grafik

Sista månaden med studiestöd

För två år sedan beslutade Osama sig för att börja plugga till webbutvecklare på distans. Osama såg det som sin plan B, han kunde söka jobb samtidigt som han pluggade och tog studielån för att försörja sig. Men ännu står han arbetslös, trots att han sökt flera jobb utanför sin utbildning och nu väntar sista månaden med CSN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför arbetslösheten är högre i Järva och varför det kan vara så svårt att få jobb. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Får byta Kolmården till lekrummet på Ikea

Osama har bland annat två barn i förskoleålder som pratar mycket om att hitta på olika saker under sommaren. Han berättar att de vill åka till Gröna Lund och Kolmården men på grund av familjens ekonomiska situation har Osama försökt hitta andra aktiviteter, som att gå till biblioteket eller lekrummet på Ikea.

– Detta kan vara en källa till stress och oro för mig eftersom jag vill ge min familj det bästa möjliga livet. Jag kan inte erbjuda de dem bekvämligheter eller den underhållning som jag hade velat på grund av våran ekonomiska situation.

Antal Arbetslösa 30-39 åringar i Stockholms län, april 2024

Vaxholm: 40

Nykvarn: 74

Ekerö: 94

Danderyd: 116

Salem: 152

Vallentuna: 156

Värmdö: 195

Österåker: 226

Lidingö: 240

Tyresö: 269

Nynäshamn: 286

Norrtälje: 364

Täby: 369

Upplands bro: 405

Upplands Väsby: 579

Sigtuna: 612

Nacka: 629

Sollentuna: 721

Sundbyberg: 735

Solna: 803

Huddinge: 991

Järfälla: 1045

Haninge: 1062

Botkyrka: 1219

Södertälje: 1244

Stockholm: 9482

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet