Till höger i bild syns en illustration av det 97 meter höga bostadshuset i Oscar Properties projekt Gasklockan – som nu inte ser ut att bli av. Foto: Oscar Properties (c) Herzog & de Meuron

Oscar Properties stämmer Stockholms stad på 169 miljoner

Publicerad
Bostadsutvecklaren vill ha ersättning för det man hittills investerat efter att Stockholms stad hävde avtalet om projektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden. Totalt vill de ha 169 miljoner kronor, skriver tidningen Dagens Juridik.

Oscar Properties planerade bygga en cirka 100 meter hög skyskrapa med över 300 lägenheter i Norra Djurgårdsstaden. Prestigeprojektet gick under namnet Gasklockan, efter de gamla klockorna på platsen.

Totalt skulle bolaget betala omkring 600 miljoner kronor till staden för marken, men affären gick i stå över en tvist om sanering. Marken är förorenad av bland annat asbest och båda parter ansåg att den andre skulle stå för saneringskostnaden.

Det slutade med att Oscar Properties i november förra året inte betalade staden de 600 miljoner kronorna innan deadline, varpå Stockholms stad svarade med att säga upp avtalet.

Nu stämmer fastighetsbolaget staden på 169 miljoner kronor, som tidningen Dagens Juridik var först med att berätta.

Staden kan kontra med egen stämning

Beloppet ska enligt Oscar Properties motsvara de pengar bolaget totalt lagt i projektet. Men det kan komma att bli fråga om stämningar på större belopp längre fram.

– Vi yrkar att tingsrätten ska fastställa att den vinst vi går miste om, genom att någon annan nu ska genomföra projektet och få den vinst vi annars hade fått, är något staden också ska betala, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Hur mycket den uteblivna vinsten ska anses uppgå till hoppas bolaget kunna enas om tillsammans med Stockholms stad, men om inte det går utesluter inte Oscar Engelbert att gå till domstol igen.

Stockholms stad å sin sida svarar att de kan komma med motkrav.

– Det kommer vi säkerligen göra. Det kan gälla kostnader som åsamkats staden i och med att avtalet inte fortlöpte som det var tänkt, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden.

Detta gäller konflikten

Se SVT:s summering av vad konflikten om projektet Gasklockan handlar om:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se SVT:s reporter sammanfatta konflikten och exploateringskontoret kommentera skulden. Foto: SVT / Oscar Properties (c) Herzog & de Meuron

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer