Till höger i bild syns en illustration av det 97 meter höga bostadshuset i Oscar Properties projekt Gasklockan – som nu inte ser ut att bli av. Foto: Oscar Properties (c) Herzog & de Meuron

Stockholms stad häver avtalet om Gasklockan med Oscar Properties

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad häver avtalet med Oscar Properties gällande projektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden. Nu ska fastighetsbolaget vidta rättsliga åtgärder mot Stockholms stad.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties har planerat att bygga drygt 300 bostäder i prestigeprojektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden. Men affären med Stockholms stad har dragit ut på tiden, senast för att Oscar Properties och staden varit oense om saneringen av marken och vem som ska stå för den.

Senast vid midnatt under natten till i lördags skulle Oscar Properties ha betalat omkring 600 miljoner kronor till Stockholms stads konto – annars kunde avtalet hävas. Men några pengar kom inte in till Stockholms stad som nu bestämt sig för att häva avtalet.

– Vi har avtal som tydligt reglerar vilken part som ska göra vad kring föroreningar som finns i marken. Vi har tecknat två tilläggsavtal det senaste året som främst gått på bolagets vilja, som att skjuta fram tillträdet två gånger, men eftersom vi trots det inte fått betalt behöver vi häva avtalet, säger Staffan Lorentz, projektchef för för Norra Djurgårdsstaden vid Stockholms stads exploateringskontor.

Oscar Properties: Kommer vidta rättsliga åtgärder

Oscar Properties är i ett pressmeddelande kritisk till Stockholms stads beslut.

”Stockholms stad är införstådd med att det återstår miljöåtgärder på fastigheten som medför att affären inte kan slutföras. Oscar Properties har med alla medel försökt komma till en konstruktiv dialog med staden men konstaterar att bolaget nu istället får ägna tid åt de rättsliga åtgärder som behöver vidtas gentemot staden på grund av den skada som Oscar Properties drabbas av i och med detta”, skriver fastighetsbolaget i ett pressmeddelande.

Även Stockholms stad, å sin sida, kan komma att ha ekonomiska krav på Oscar Properties.

– Vi har förbehållit oss i vår hävning att kunna inkomma med krav på dem när det gäller skada som de skulle kunna ha åstadkommit oss, säger Staffan Lorentz.

Ska fortfarande bli ett landmärke på platsen

Enligt Staffan Lorentz på Stockholms stad kommer någon annan nu att få möjlighet att bygga på platsen.

– Nu blir fastigheten kvar i stadens ägo och vi kommer att hitta en annan aktör för att bygga ett landmärke där. Det har hela tiden varit tanken, både för Oscar Properties och för oss, att det här skulle bli något alldeles speciellt för Norra Djurårdsstaden, säger Staffan Lorentz.

I och med att avtalet hävs kommer projektet försenas, men hur mycket det försenas är svårt att säga, säger Staffan Lorentz.

– Det som är bra är att detaljplanen är färdig, det finns en byggrätt och allting är klart för att tillträda. Sedan måste en ny aktör bilda sig en uppfattning om vad den vill göra på platsen, och det måste man lägga lite tid på, säger Staffan Lorentz.

SVT söker Oscar Properties. Enligt nyhetsbyrån TT svarar dock bolaget inte på frågor, utan hänvisar till pressmeddelandet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer