Osjälviska personer lyckas bättre i arbetslivet

Publicerad

En osjälvisk person får högre lön och fler barn, jämfört med mer själviska personer, det menar iallafall en tvärvetenskaplig studie av forskare på bland annat Stockholms universitet.

En ny enkätstudie visar att många människor förväntar sig att själviska personer har högre lön. Men så är inte fallet, menar forskare.

– Resultatet är tydligt både i amerikanska och europeiska data. De mest osjälviska får flest barn och de måttligt osjälviska har högst lön. Och vi finner resultatet även över tid – de människor som är mest generösa vid en tidpunkt ökar mer i lön fram till nästa mätning, säger Kimmo Eriksson, forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet och en av författarna till studien.

Nyckeln till framgång

Resultaten av studien presenteras nu i tidsskriften Journal of Personality and Social Psychokogy. Forskarna skriver själva i sin studie att de tror att bättre sociala relationer kan vara nyckeln till generösa människors framgång ur ett ekonomiskt perspektiv, men understryker samtidigt att deras forskning inte kan besvara detta.

– Framtida forskning kommer att få gräva djupare i orsakerna bakom att generösa tjänar mer, samt om sambandet mellan osjälviskhet, högre lön och fler barn finns även i andra delar av världen. Och man kan ju diskutera hur osjälviskt det egentligen är att skaffa fler barn, säger Kimmo Eriksson.

Så definieras ”osjälvisk”

Osjälviskhet definieras i studien som att vilja hjälpa andra för att man bryr sig om deras välfärd. Attitydfrågorna handlade därför om hur viktigt personen tycker att det är att hjälpa andra och bry sig om deras välfärd. Beteendefrågorna handlade om hur ofta och hur mycket personen ägnar sig åt olika hjälpbeteenden, t.ex. att ge av sina pengar eller sin tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.