Hör Mattis Axelsson som driver Åkersberga växtförsäljning berätta hur pandemin påverkat försäljningen av just växter. Foto: Tomas Blideman/SVT

Kris för företag i Stockholm – men Österåker blomstrar

Uppdaterad
Publicerad

Många företag i länet har begärts i konkurs och närlingslivet har gått med svindlande 58 miljarder i förlust under det turbulenta coronaåret 2020. Men Österåker går mot trenden. Här har omsättningen ökat med 15 procent. Och Åkersberga växtförsäljning är ett av företagen som gynnats av pandemin.

– Vi fick anställa riktigt mycket folk, säger ägaren Mattis Axelsson.

En undersökning från Stockholms Handelskammare visar stora skillnader i hur näringslivet i Stockholms läns kommuner klarat pandem. En förklaring till att omsättningen ökat i just Österåker är att många pendlare arbetat hemifrån, och därför konsumerat mer i hemkommunen än tidigare. Dessutom har Österåker många tjänsteproducerande företag som har klarat sig bra.

Tony ställde om till hämtmat

Tony Östurk ansvarar för en restaurang i Åkersberga centrum som ställt om verksamheten. Genom att leverera hämtmat har man dubblerat antalet lunchportioner till i snitt 150 om dagen. Det har kompenserat för den uteblivna kvällsförsäljningen, när restaurangerna måste stänga 20.30.

Corona i Stockholm

– För oss är det plus minus noll så vi klarar oss, säger Tony Östurk.

Restaurangansvarige Tony Östurk och kommunstyrelsens ordförande i Österåker Michaela Fletcher (M).

Stort tapp för Stockholm och Sigtuna

Slutnotan för helåret 2020 landar sammantaget på minus 58,2 miljarder kronor i omsättning för Stockholms läns kommuner.

Störst minskning i absoluta tal noteras i Stockholm, minus 49,1 miljarder kronor.

- Att Stockholm stad tappat i omsättning är en effekt av att människor, i större utsträckning än tidigare, jobbat hemifrån som har sänkt konsumtionen i staden, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Pandemin har slagit hårt mot till exempel reseverksamhet, taxitransporter, hotell och nöjesevenemang. Sämst procentuell utveckling syns för näringslivet i Sigtuna som minskat omsättningen med 23 procent.

- Sigtunas negativa utveckling är starkt kopplat till dess närhet till Arlanda och att vi har haft en stor nedgång i det internationella resandet, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet