Österåker ökar mest

Publicerad

Genom att öka lärarnas löner med fem procent hoppas man kunna locka fler duktiga lärare till kommunen.

Lönekuvertet som hem- och konsumentkunskapsläraren Ida Karlsson fick i oktober, var tjockare än vanligt. I Österåkers kommun har man nämligen höjt lärarlönerna med i snitt fem procent i år.

– Lärarna känner sig mer uppskattade. Vi får mer betalt för det slit och arbete vi lägger ner varje dag, säger Ida Karlsson, som också är ordförande i Lärarförbundet i Österåker.

Leder ligan

Alla löneavtal i landet är inte färdiga ännu, men just nu är Österåker den kommun som höjt lärarlönerna mest, enligt en sammanställning som Lärarnas tidning gjort.

Fem procent blir svårt att slå tror Lärarförbundet.

Österåkers kommun betalar sammanlagt tio miljoner kronor extra till sina lärare i år, vilket innebär upp till 2 000 kronor extra i den enskilda lärarens lön. Ett beslut som även stöds av oppositionen i kommunstyrelsen.

Låg i botten förr

– För oss är det viktigt att vi har duktiga lärare, som kan göra lärarkarriär i vår kommun. Att ligga högt i löneläget attraherar också lärare att välja vår kommun, säger kommunalrådet Michaela Fletcher Sjöman (M).

Tidigare år har det sett annorlunda ut. Österåker har legat i botten när det gäller höjningar av lärarlöner.

– Kommunen har ju ett mål att bli länets bästa skolkummun och nu känner vi att vi har börjat den resan tillsammans, vilket är jätteroligt, säger Ida Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.