Österåker satsar miljoner på tavlor

Publicerad

Österåkers kommun har beslutat att köpa in konst för tio miljoner kronor. Konstverken visas på Ljusterö. Problemet är bara att knappast någon hittar dit.

Tio miljoner kronor det är en stor satsning på konst i Österåker. Men det är en ganska otillgänglig kultursatsning för kommuninvånarna. För det är inte så lätt att ta sig till konstsamlingen på Justerö. Det går bara fyra bussar per dag som passar till öppetiderna.

Det är en konstsamling av Johan Axel Gustaf Acke som kommunen har beslutat att köpa. Någon officiell invigning av museet har det inta varit.

– Idag är det väldigt lugnt, säger Yvonne Skanlet Werner, receptionist Ackemuseum Ljusterö.

Hur många besökare har ni haft idag?

Idag har vi inte haft någon inne, men igår hade vi besökare, några stycken faktiskt.

Hur många som verkligen hittat hit är det ingen som vet, för det finns ingen statistik över antal besökare.

Vad tycker du om att kommunen vill satsa tio miljoner på konst här på Ljusterö?

Det vore bättre om det hamnade i skolan, säger Österåkerbon Kalle Malm.

Men det förra kommunalrådet Ingela Gardner som drev igenom projektet ser konstköpet som en investering för kommunen:

– Det är en tillgång som inte minskar i värde. Och skulle man någon gång tycka att man inte vill ha den längre kan man sälja den. Den blir ju inte nedsliten som byggnader, säger hon.

Men beslutet att köpa tavlorna har anmälts till förvaltningsrätten.

Jag reagerade mot att ett sånt här viktigt och kostsamt beslut utan att ingen förutom den innersta kretsen var informerad, säger Stefan Cronberg, f.d moderat ordförande i kommunstyrelsen.

När jag hör av mig till Ingela Gardner för att få svar på den här frågan har hon inte tid. ABC har sökt henne i flera dagar. Och den nuvarande ordföranden anse sig inte vara tillräckligt insatt i ärendet:

– Jag kan inte svara på om det var rätt eller fel. Jag tycker att vi avvaktar det beslut som finns i förvaltningsrätten, säger Michaela Fletcher Sjöman (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer