”Otroligt allvarligt att folk känner sig otrygga i sina områden”

Publicerad

Politikerna i Stockholms stadshus reagerar nu på de siffror som visar att Stockholm ligger långt över övriga nordiska storstäder när det gäller dödsskjutningar och skottskador.

De experter som SVT pratat med om statistiken menar att det inte finns några säkra svar på varför skillnaderna mellan städerna är så stor. Däremot anges segregation som en tänkbar faktor och det ser politikerna i Stockholms stadshus allvarligt på.

– Det är ett jättestort misslyckande att Stockholm är en så segregerad stad, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Majoriteten ser satsningar på skolan och bostadsbyggande som en del av lösningen.

– Det handlar om grundläggande frågor som rätten till en bra skola och om bostadspolitiken. Allmännyttan har sålts ut under den tidigare majoriteten och hyresrätterna är i stort sett borta från innerstanden vilket innebär segregering, säger Åsa Lindhagen (MP).

Hon säger att det är otroligt allvarligt om människor känner sig otrygga i sina områden.

– Vi måste se till att alla stockholmare känner framtidstro och hopp.

Oppositionen vill se fler poliser

Oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) håller med om att skolan är en viktig pusselbit men vill också se fler poliser och ordningsvakter.

– I vissa av de stadsdelar där det sker skjutningar är det nästan som laglöst land och det klart att vi där behöver fler synliga poliser och ordningsvakter, säger hon.

Anna König Jerlmyr (M) säger också att det måste bli lättare för ungdomar att komma ut i arbete.

– Vi måste göra det lättare och billigare att anställa unga, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningar i storstäderna

Mer i ämnet