Polisen Staffan Grenehammar berättar om nattens explosion i Vasastan. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Grovt kriminella personer drev kaféet där explosionen inträffade

Uppdaterad
Publicerad

I helgen drabbades ett kafé i Vasastan av skadegörelse. Natten till tisdagen detonerade en sprängladdning utanför samma kafé. SVT:s kartläggning av händelsen visar att två grovt kriminella personer nyligen tagit över de bolag som driver verksamheten. Båda är kända av polisen sedan tidigare och har bland annat dömts för grova narkotikabrott.

Det välbesökta kaféet mitt i Stockholms innerstad har länge drivits av samma personer. Men i november förra året såldes verksamheten vidare. De personer som då tog över bolaget är båda dömda för grov brottslighet.

– Jag är i chock, folk har hört av sig hela dagen och undrar hur det är med mig. De vet inte att jag har sålt verksamheten, säger den tidigare ägaren till SVT.

Båda dömda för att ha sålt kokain

Den yngre av personerna dömdes i februari till tre års fängelse för grovt narkotikabrott efter att ha hanterat kokain till ett gatuvärde som översteg en miljon kronor. Den äldre står åtalad för grovt penningtvättsbrott. Även han har tidigare avtjänat ett fängelsestraff för att ha hanterat kokain.

Polisen vill i nuläget inte uttala sig om eventuella motivbilder, men söker iakttagelser från platsen.

– Det pågår en intensiv utredning. Vi är intresserade av att få vittnesuppgifter från platsen natten mellan måndag och söndag. Även från lördagen den 7 mars då skadegörelsen genomfördes är av intresse, säger Stefan Grenehammar, lokalpolisområdeschef, Norrmalm.

Hör polisen berätta om nattens sprängdåd i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.