Ovanligt många halkolyckor i länet

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens snabba temperaturväxlingar har lett till blixthalka på vägar och trottoarer. Flera akutmottagningar i länet har under tisdagen haft rekordmånga benbrottspatienter, för den här vintern.

– Betydligt fler har kommit idag än tidigare under den här vintern. Klockan är halv två och vi har redan täckt den vanliga dygnskvoten, säger Madeleine Arpell, sjuksköterska på akutmottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna.

Stockholmare som ABC har talat med vill att gatorna ska prepareras oftare.

– Det är ishalt och behövs sandas mycket mer. Jag har ramlat tre gånger och skadat svanskotan, knäna och händerna, säger Amika Akbar 41 år.

Två käppar som stöd

Sjukvården uppmanar särskilt äldre att använda broddar och att ta det extra försiktigt när det är halt ute.

– Jag är lite orolig men jag måste till apoteket, säger 93-årige Olof Olofsson, som använder två käppar för att inte ramla.

Personligt ansvar

Trots att inte alla vägbanor är preparerade anser Trafikkontoret att de inte kan göra mer.

– Våra entreprenörer är ute dygnet runt nu, men vi kan inte garantera att det är halkfritt. Då har man faktiskt ett personligt ansvar att ta det försiktigt, säger Mats Freij, kommunikationschef på Trafikkontoret.

Varför kan ni inte garantera att det?

– Vi rår inte på naturen. Det är vinter i Sverige och det innebär att vi inte kan sanda och salta överallt samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.