Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjehemmet tog emot en tonårspojke med kopplingar till gängkriminalitet. Hör mer hur familjehemspappan upplevde placeringen av den unge i sitt hem. Foto: SVT

Ovetande familjehem tog emot 16-åring med gängkoppling

Uppdaterad
Publicerad

Familjen tog emot den 16-årige pojken från Stockholmstrakten, som hade både våldskapital och kopplingar till gängkriminella kretsar. Men det förstod familjen först när ungdomen var placerad i familjehemmet.

– Det visade sig att det fanns en skuld till farliga personer. Jag var rädd att någon skulle komma hem till oss där min fru och mina barn fanns, säger familjehemspappan ”Josef”.

16-åringen berättade själv för familjehemspappan att han hade skulder till ”farliga personer” och att han hade dömts för olika våldsbrott.

– Jag läste domen och det stämde med vad han hade berättat för mig om misshandel och rån. Jag blev besviken på socialtjänsten som inte berättade för oss, säger ”Josef”, som egentligen heter något annat och vill vara anonym.

”Vi kommer inte ta emot liknande placeringar”

Pojken bodde hos familjen i sex månader och placeringen gick bra. Men oron fanns hela tiden att något kunde hända familjen.

Efter att tonåringen flyttat har familjen valt att inte ta emot liknande placeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.