Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När placeringar görs i ett behandlingsfamiljehem går det att nå ett särskilt team dygnet runt. Hör familjehemmet berätta i videon. Foto: SVT

”Eva” tar emot gängkriminella barn i sitt hem: ”Har lyckats vända destruktiva beteendet”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt hem tar ”Eva” och hennes man emot gängkriminella barn och unga som omhändertagits av sociala myndigheter. Här jobbar familjen med en ungdom i taget tillsammans med ett helt behandlingsteam för att bryta destruktiva mönster.

– Vi jobbar utifrån ett behandlingsprogram tillsammans med ett behandlingsteam, säger ”Eva”.

Efter den senaste tidens våldsvåg har behovet av att placera barn och unga med kriminella riskbeteenden i samhällsvården ökat.

Men många av de familjehem som finns är inte rustade för att ta emot barn och unga med kopplingar till gängkriminalitet.

Behandlingsfamiljer – en alternativ placering

Som ett alternativ till institutionsvård placeras ett fåtal barn och unga i särskilda behandlingsfamiljer kopplat till ett program kallat TFCO.

– Det är helt vanliga familjer. Stödet och specifik kompetens finns hos behandlingsteamet och det är de som fattar alla beslut och är tillgängliga dygnet runt, säger Matilda Gaudras på företaget Humana.

Några få utvalda barn och unga

Vid placering i behandlingsfamilj samarbetar föräldrar, socialtjänst och polis för att den unge ska kunna träna på att också vara i sin hemmiljö under behandlingstiden.  

– Behandlingen är inte till för alla. Den unge och dess föräldrar måste vilja göra en förändring i sitt liv, säger enhetschefen Matilda Gaudras.

Motiverande att se förändring

”Eva” och sambon har hittills tagit emot 28 barn och unga i sitt hem. Inför varje ny placering funderar de noga på nästa uppdrag. Men hittills har de trots ett ökat samhällsvåld inte tvekat.

– De flesta vi tagit emot har lyckats vända på det destruktiva beteendet och det är en sån lycka att se när man är en del av det, säger ”Eva”, som vill vara anonym.

Insatsen i behandlingsfamiljen pågår mellan 8-12 månader och har utvärderats flera gånger och rekommenderas av Socialstyrelsen för ungdomar mellan 12 och 17 år som ett alternativ till inlåsning.

placeringar i Samhällsvården

2022 blev 26 500 barn och ungdomar placerade inom samhällsvården med minst en heldygnsinsats. Hälften var under 15 år.

Vanligast är familjehemsplaceringar med 19 200 personer, därefter HVB-hem med omkring 6 100 personer och sedan stödboende som tredje mest vanliga placeringsform.

Under 2022 hade drygt 1 100 barn och unga en placering på särskilt ungdomshem, Sis. Av dem var 131 barn under 15 år.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.