Hör Jenny Jansson, djurvårdare på Spånga gymnasium, om framtiden på Hästa gård. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oviss framtid för Stockholms sista stadsnära jordbruk

Publicerad

Sedan 4H-gården gick i konkurs 2013 har framtiden för Hästa gård, ett stenkast från Akalla på Järvafältet, varit oviss. Gården har omfattande renoveringsbehov och än kan staden inte presentera någon plan för vad som ska hända med gården som för några år sedan var ett av världens största stadsjordbruk.

Stadsnära ekologisk odling som Järvaborna kan delta i, fler djur och caféverksamhet är några av de tänkbara planerna för Hästa gård. Men de verkar vara långt ifrån verklighet idag.

– Det är jobbigt, alla undrar och vi undrar. De två sista åren här har det varit ovisst, säger Jenny Jansson, djurvårdsinstruktör på Spånga gymnasium, som har en del av sin verksamhet på gården.

Omfattande renoveringsbehov

För att rusta upp hela gården krävs en investering på mellan 30 och 50 miljoner, bedömer trafikkontoret. Och det finns i nuläget ingen konkret plan för gården.

– Vi kollar på tillfälliga lösningar så att gymnasiet i alla fall kan vara kvar, men vad det blir kan jag inte säga idag, säger Bodil Hammarberg, landskapsarkitekt på trafikkontoret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer