Foto: SVT

P-avgifter på försök i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Under ett års tid ska parkeringsavgifter testas i centrala Huddinge och i Stuvsta. Tanken är att det ska öka tillgången på lediga parkeringsplatser och förbättra framkomligheten på gatorna.

Idag är det gratis att parkera i stora delar av Stuvsta och centrala Huddinge. Det får till följd att många parkerar på gatan, inte minst i villaområden nära pendeltågsstationer. Genom att införa parkeringsavgifter hoppas Huddinge kommun öka omsättningen på parkeringsplatser nära stationerna.

– När närliggande kommuner infört parkeringsavgifter, så ställer sig många som tidigare parkerat på dessa parkeringar istället på Huddinges villagator, där det idag är gratis. Det ger de boende problem med framkomlighet och att ta emot besökare. Tanken är att avgifterna ska styra rätt bil till rätt plats, säger Malin Danielsson (L), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott, i ett pressmeddelande.

10 kronor per timme

Försöket med avgifter på gatumark som ägs av kommunen gäller områden inom 600 meter från stationsentrén i Stuvsta och i centrala Huddinge. Där kommer det kosta 10 kronor per timme mellan kl 8 och 17 på vardagar. De första två timmarna kommer dock att vara gratis.

Försöket kommer att utvärderas kontinuerligt och resultatet kan bli att fler områden får parkeringsavgifter – eller att det blir gratis att parkera igen.

I samband med försöket ska det bli fler parkeringsplatser vid de befintliga infartsparkeringarna i centrala Huddinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.