Parkeringsvakterna Petra och Annika kommer att börja flytta undan elsparkcyklar som ligger i vägen på stadens gator. Foto: SVT

P-vakter ska städa undan felparkerade elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med på måndag kommer Stockholms parkeringsvakter börja flytta undan slarvigt parkerade elsparkcyklar som står på trottoarer, cykelbanor och gator.

– Vi kommer på sikt att ta ut en avgift från elsparkcykelbolagen, säger Daniel Helldén (MP).

Under våren har antalet elsparkcyklar exploderat i Stockholm. Enligt trafikkontoret rullar cirka 12 000 elsparkcyklar på Stockholms gator. I takt med att de blivit fler har framkomligheten försämrats och nedskräpningen ökat. Därför ska parkeringsvakter nu börja flytta de slarvigt parkerade elsparkcyklarna, förklarar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Vi prövar ett lagutrymme som används för att flytta på felparkerade bilar en kortare sträcka, säger Daniel Helldén (MP), som har det politiska ansvaret för frågan i Stockholms stadshus.

– Jag tror det här kommer bli en jättebra lösning och mer effektiv än tidigare när vi forslat bort elsparkcyklar med bil, säger Daniel Helldén(MP) Foto: Lisa Liljefors, SVT

Testperiod till att börja med

På måndag kommer cirka 200 av stadens parkeringsvakter att börja ta reda på felparkerade elsparkcyklar.

– Vi börjar med en försöksperiod på två till tre veckor. Sen ska vi utvärdera och trimma systemet. Det här behövs också bearbetas i trafiknämnden och kommunfullmäktige innan vi kan börja debitera elsparkbolagen. Uppskattningsvis blir det omkring 300 kronor per elsparkcykel, säger Daniel Helldén (MP).

”Elsparkcyklar är tunga att flytta”

Petra och Annika är parkeringsvakter på Östermalm och ska nu börja flytta undan slarvigt parkerade elsparkcyklar.

– Det är inte så att vi ska leta upp elsparkcyklar som är felparkerade. Men ser vi att de står i vägen tar vi hand om problemet. Det blir en sak till som ingår i det hela arbetet, säger Petra.

– Parkerade elsparkcyklar är tunga att flytta. Jag kommer ju inte gå med på att plocka trettio eller fyrtio stycken om dagen. Men ett par stycken om dagen  funkar, säger Annika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.