Tomma laddplatser för elsparkcykel på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Färre elsparkcyklar på gatorna – vill styra om till att hjälpa vårdpersonal

Publicerad

Vi uppmanas att stanna hemma och dra ner på våra sociala aktiviteter och kontakter. När behovet av att snabbt ta sig runt i städerna minskar tvingas elsparkcykelföretagen att bromsa. Förhoppningen är nu att istället kunna rikta resurserna till fältsjukhuset i Älvsjö.

Om du tycker dig ha sett färre elsparkcyklar ute på gatorna på sistone så har du rätt. En minskning av personer i kollektivtrafiken har inte lett till ökad sparkcykelåkning och två stora elsparkcykelföretag drar ner på sin kapacitet i och med coronavirusets framfart.

Minskar antalet i Stockholm

Elsparkcyklar står oanvända till följd av att många väljer att jobba hemifrån och inte rör sig mellan restauranger, affärer och vänners bostäder i samma utsträckning som innan virusutbrottet.

I många städer har företagen valt att pausa verksamheten helt. Det görs dock undantag för Nordens största städer där man enbart valt att minska antalet elsparkcyklar som finns till förfogande. För Sveriges del betyder det att de fortsatt finns tillgängliga i Stockholm och Göteborg.

Vill kunna bidra till fältsjukhuset

Nu försöker företagen hitta sätt att göra sig själva användbara.

-Vi har pratat om att i Stockholm, där de nu håller på att bygga det nya fältsjukhuset ute i Älvsjö, så skulle vi gärna se att våra elsparkcyklar kunde användas av vårdpersonalen, säger Kristina Hunter Nilsson, kommunikationschef för Voi, till Sydsvenskan.

Användarna uppmanas att ha på sig handskar när de tar sig runt på elsparkcyklarna samt att hålla god handhygien. Företagen själva uppger också att de regelbundet rengör elsparkcyklarna med disinfektionsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.