Nu kräver Ivo att Danderyds sjukhus slutar med att placerar akutpatienter i sjukhusets kulvertar i väntan på en vårdavdelning. Foto: TT arkiv

Patienter placeras i kulvert – Danderyds sjukhus får kritik efter tillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Danderyds sjukhus måste sluta placera färdigvårdade akutpatienter i sjukhusets korridor och kulvert när de väntar på vårdplats. Det kräver Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att ha gjort en tillsyn på sjukhuset.

Efter att har gjort en oanmäld inspektion i mars, kontaterar nu Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att Danderyds sjuhus inte lever upp till en god och säker vård för de patienter som befinner sig på akutmottagningen i väntan på vårdplats.

Färdigbehandlade patienter placeras i korridoren, där det ofta saknas larm, vilket leder till bristande patientsäkerhet.

Placeras i kulverten

Vid särskilt hög belastning placeras patienterna dessutom i kulverten, ”exit lounge”,  som är en genomgång för både allmänhet och sjukhustransporter. En miljö som inte är trygg, bedömer Ivo.

Målet är att akutens färdigbehandlade patienter ska flyttas till en vårdavdelning inom 30 minuter. Vid IVO:s inspektion hade två patienter väntat i över åtta timmar på en vårdplats.

Mat och dryck saknas

Inspektionen konstaterar också att patienternas behov av mat, dryck, omvårdnad och läkemedel inte tillgodoses fullständigt.

Senast den 15 mars 2018 ska Danderyds sjukhus redovisa vilka åtgärder som har vidtagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.