Upp för backen 350 meter bort flyttas lokalen. ”Jag går inte dit” säger Karin Mårtensson. Foto: SVT

Stor oro när träffpunkt för pensionärer flyttar

Publicerad

”Mötesplats centrum” ligger i serviceboendet Tor och erbjuder Lidingö stads pensionärer allt ifrån gymnastik, Quigong, sånggrupper och bokciklar. Men en planerad flytt av lokalerna skapar oro bland pensionärerna.

– För min del kommer jag inte kunna ta mig ut. Jag är körd, säger Ove Nyman.

I samband med renoveringen av Lidingö stadshus så ska aktivitetslokalen i seniorboendet Tor flytta dit. Det handlar om några få hundra meter. Men för pensionärerna, ett inte helt obetydligt avstånd. 150 personer har skrivit på en protestlista mot flytten, majoriteten av namnen på listan är över 80 år.

– Det är jobbigt att gå upp för backen med en rullator, men det är faktiskt jobbigare att gå nedför, säger Karin Mårtensson, som menar att hon inte kommer ha möjlighet att ta sig till de nya lokalerna.

Foto: SVT

”De har kört över oss”

Nu frågar sig pensionärerna varför majoriteten i Lidingö stad, Lidingöpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna har fattar beslut om en flytt, utan att fråga eller informera dem.

– Politikerna har kört över oss. Det handlar inte bara om lokalfrågan utan också hur det har blivit beslutat. Jag blir så arg, säger Eva Wieslander.

Hon fortsätter:

– De sa att vi ska få vara med och välja färg på väggarna. De klappar oss på huvudet. Det viktiga är inte om det är grått eller grönt, det här är en verksamhet som har tagit år för oss att bygga upp.

Fikastund i cafét. Foto: SVT

Kommunalråd Birgitta Sköld (LP) har inte tid att prata i telefon med SVT utan vill endast svara via mail.

Hon skriver att dagens lokalerna i seniorboendet Tor begränsar verksamheten. De nya lokalerna ska ge mer utrymme för fysisk aktivitet, dessutom skulle fler aktivitet kunna utövas samtidigt.

Med facit i handen, skulle ni ha informerat om flytten tidigare?

– Vi har som i alla politiska ärenden följt den beslutgång som gäller, skriver hon.

KD: Uppenbart att vi skulle haft en tydligare dialog

Carl-Johan Schiller, gruppledare för Kristdemokraterna på Lidingö är däremot självkritisk. Han menar att dialogen borde ha varit tydligare. Han har förståelse för att många äldre inte kommer kunna ta sig till stadhuset. Men säger också att stadshuset kommer att tillgänglighetsanpassas. 

– När reaktionerna blir så som de har blivit så måste vi fundera på vad vi hade kunnat göra bättre. Jag kommer ta med mig det här i senare processer.

Carl-Johan Schiller säger till SVT att man nu har ändrat sig och kommer behålla en lokal i nuvarande fastighet. Men hur stor den blir, eller vad lokalen ska användas till, är inte bestämt.

– Vi har lyssant på de synpunker som kommit in och bestämt att en mötesplats blir kvar i de gamla lokalerna. Det viktiga är att mötesplatserna blir fler och att vi tillsammans diskuterar vad som ska finnas kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.