Tidigare anställda hos Vänsterpartiet: Politiker mobbar personal

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer har slutat på Vänsterpartiets kansli i Stockholms läns landsting de senaste 18 månaderna. Facket larmar om dålig arbetsmiljö och före detta anställda vittnar om mobbning och utfrysning – från den högsta politiska ledningen.

Sedan 2014 har två personalgrupper slutat på Vänsterpartiets kansli i Stockholms läns landsting. Många av de som slutat berättar om trakasserier och mobbning som kommer från den högsta politiska ledningen på kansliet.

– Gör du inte som de säger eller inte håller med så mobbar de ut dig, sätter igång rykten om dig eller fryser ut dig, säger en före detta politisk sekreterare som vill vara anonym.

V-krisen i landstinget

Hon berättar att hon själv drabbades när hon protesterade mot arbetsmiljön på kansliet.

– Jag tänkte, ok, nu är det min tur. Då vågade jag inte gå till jobbet mer utan sjukskrev mig. Det är första gången det händer mig under min långa yrkeskarriär, säger hon.

Andra vittnar om liknande behandling under den tid de jobbade på Vänsterpartiets kansli.

– Jag blev utfryst socialt och fråntagen mina ordinarie arbetsuppgifter när jag lyfte den dåliga arbetsmiljön, säger en tidigare politisk sekreterare.

”Hierarkisk arbetsplats”

Flera berättar om en starkt hierarkisk arbetsplats där den som opponerar sig mot de högsta politikerna kan råka illa ut. Några säger att de utsatts för ren mobbning.

– Jag upplevde det jag utsattes för som mobbning och jag mådde riktigt dåligt, säger Axel Gränse, som arbetade som politisk sekreterare.

Att det är just ledningen, gruppledaren och landstingsrådet, som utsatt sin personal råder det stor samstämmighet om bland de som SVT Nyheter Stockholm pratat med.

Torbjörn Björlund arbetade en kort tid som kanslichef hos Vänsterpartiet i Landstinget och han menar att ledningen letar efter fel på sin personal.

– De tuggar ner folk med småsaker tills de inte har något självförtroende kvar, säger han.

”Ny information för mig”

Gruppledaren Gunilla Roxby Cromvall (V) håller med om att det funnits arbetsmiljöproblem på kansliet och berättar att de har vidtagit åtgärder för att det ska bli bättre. Hon säger sig dock inte vetat om den allvarliga kritik som riktats mot just henne och landstingsrådet.

– Det är ny information för mig, och det hade varit bra om jag hade fått veta det här. Jag kan ju inte åtgärda något som jag inte känner till. Vi har haft ett jättestort problem med att man pratar om varandra och inte med varandra, säger hon.

Den tidigare personal som vi pratat med säger dock att de tagit upp problemen med politikerna och med landstingets ledning. Gunilla Roxby Cromvall bekräftar att hon har blivit kontaktad av landstingets personalchef men vidhåller att kritiken mot just ledningen inte kommit henne till del.

– Det är så. Ingen har sagt det här till mig, säger hon.

Vissa säger att de har varit rädda för att ta upp kritik.

 – Det är en oerhört sorglig bild du ger av vad vår personal upplevt, säger Gunilla Roxby Cromvall.

Landstingrådet Håkan Jörnehed (V) har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

V-krisen i landstinget

Mer i ämnet