Landstinget och partidistriktet kände till trakasserierna

Uppdaterad
Publicerad

Personal som farit illa vid Vänsterpartiets kansli i landstinget försökte få hjälp från landstingets ledning och från partiets distriktsledning. Situationen har dock fått fortgå långt efter ropen på hjälp.

Ett stort antal före detta personal på Vänsterpartiets kansli i Stockholms läns landsting uppger att det förekommer mobbning, trakasserier och utfrysning på arbetsplatsen. De menar att det är den högsta politiska ledningen som står för trakasserierna.

Flera har försökt få hjälp från landstinget och Vänsterpartiets distriksstyrelse men har inte upplevt att de fått gehör.

V-krisen i landstinget

– Jag mådde dåligt och tog kontakt med landstingets HR-avdelning. De kunde hjälpa till med kontakt till företagshälsan, men kunde inte hjälpa till med situationen på kansliet. Det var för svårt eftersom det handlade om folkvalda politiker, säger Axel Gränse som arbetade på kansliet under 2013/2014.

”De visste att vi for illa”

2015 började en ny personalgrupp på Vänsterpartiets kansli, av vilka fyra av fem slutade innan sommaren samma år. En av dem som jobbade den perioden berättar också om kontakter med landstinget om situationen på kansliet.

– De hänvisade till företagshälsan men sen hörde jag inget mer. De visste uppenbarligen att vi for väldigt illa, säger den före detta anställda som vill vara anonym.

”Har inte mandat att gå in”

Landstinget är arbetsgivare för de som arbetar som politiska sekreterare åt de folkvalda politikerna. Personaldirektören säger att hon vetat om att problem funnits på Vänsterpartiets kansli men att hon inte kunnat göra mer än att prata med de berörda cheferna.

– Jag har inte mandat att gå in i någon av landstingets verksamheter. Ansvaret ligger hos ledningen, säger Maria Englund, personaldirektör i Stockholms läns lansting.

Hon tycker sig dock se ett behov av att strama upp vad som gäller kring de politiska kanslierna i landstinget.

– Det har varit otydligt vad som gäller för de politiska kanslierna. Det är en speciell form av verksamhet och det har visat sig genom att vi inte haft speciellt mycket kontakt med dem på kanslierna, säger Maria Englund, personaldirektör på Stockholms läns landsting.

Distriktet också medvetna om situationen

Även Vänsterpartiets distriktsstyrelse i Storstockholm har fått varningssignaler och rop på hjälp från personal på kansliet i landstinget. Distriktets ordförande Barbro Sörman berättar att man håller på att ta fram en arbetsgivarpolicy för hela distriktet, med anledning av det som skett på kansliet i SLL.

– Jag tycker att vi från partidistriktet har agerat, säger hon.

Landstingsrådet Håkan Jörnehed (V) har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

V-krisen i landstinget

Mer i ämnet