Oscar Properties invigde Stockholms nya landmärke ”Norra tornen”, vid Torsplan hösten 2018. Foto: TT/ Tomas Oneborg

Oscar Properties – Babels torn

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Misstron mot bostadsbyggaren Oscar Properties får bolagets aktie att falla. En misstro mot en affärsidé som bygger på att fastighetspriserna ständigt ska stiga. Oscar Properties är en av de mest extrema varianterna i branschen eftersom de säljer några av de dyraste nybyggena. Därmed blir de också känsligare när mattan – stigande bostadspriser – drages undan.

Peter Rawet

Ekonomireporter

Företaget kunde tidigare, likt andra byggare, sälja en lägenhet med inflyttning om några år. Oscar Properties fick pengar och vinst redan innan man satt spaden i marken. Lägenhetsköparen fick en lägenhet som om ett par år var ”garanterat” mer värd på inflyttningsdagen. Det var en bra affär för alla – då.

Priståget har gått av rälsen

Nu vill byggbolagen med Oscar Properties i spetsen fortsätta i samma spår. Problemet är att priståget har gått av rälsen. Det finns inte längre någon garanterad prisuppgång. Det innebär att den risk som köparen tar när man köper en lägenhet för tillträde i framtiden blivit uppenbar. Lägenheten kan vara mindre värd när man flyttar in – en risk köparen tar – inte Oscar Properties.

Prisfallet på bostadsmarknaden var det första efter årtionden av ständig uppgång så en ny generation av köpare har fått ett bryskt uppvaknade att priser kan gå åt två håll. Även om priserna naturligtvis kan vända upp eftersom det finns ett genuint behov av nybyggen i en stad, i ett land, som växer så har prisernas bipolaritet blivit uppenbar.

Svårare att låna

Kunderna har inte heller tillgång till lika stora lån som förut. Lånebegränsningar som lånetak och två amorteringskrav hindrar många från att delta vilket leder till allt långsammare budkaruseller. Då hjälper det inte att räntorna är fortsatt låga. Lägg till en allmän ekonomi som visar tecken på en nedgång. Det gör att folk blir mer ovilliga att ta på sig risk – Man kan ju förlora jobbet! Då kanske inte en designad lyxlya är högst på priolistan! 

Att Oscar Properties byggt och planerar att bygga många torn, Norra tornen i Hagastaden och Gasklockan i Norra Djurgårdstaden, gör att man lätt hamnar i liknelsen med Babels Torn – en biblisk historia som ofta fått symbolisera övermod. Ett tidigt försök att bygga till himlen som ledde till ett ras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.