”Planerad tunnel bryter mot viktiga säkerhetskrav”

Uppdaterad
Publicerad
Den planerade Stadsgårdsledstunneln riskerar att bli Europas farligaste tunnel.
Den varningen kommer från bland andra tidigare justitieminstern Laila Freivalds i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

Förra veckan kunde ABC berätta att förberedelserna kring Nya Slussen anmälts för miljöbrott på grund av att de genomfört tätningsåtgärder och anläggningsarbeten de inte ska har tillstånd till.

Nu kommer nya anklagelser kring projektet. I DN-debatt skriver bland andra tidigare justitieministern Laila Freivalds att stadsgårdsledstunneln inte kommer att vara säker.

Enligt artikelförfattarna kommer tunneln, som är en del av Nya Slussenprojektet, ha ett enda tunnelrör och det kommer alltså inte att finnas någon vägg mellan körriktningarna.

Detta skulle innebära fara vid eventuella evakueringar i samband med en olycka. Enligt artikelförfattarna bryter det här mot säkerhetskraven och kan innebära allvarliga risker för resenärerna.

I debattartikeln är man även kritisk till att utredningen kring säkerheten i tunneln hemligstämplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slussen

Mer i ämnet