Till vänster syns bild som de misstänkta skickat till offrets pappa. Till höger den plats där offret blev kidnappad. Foto: Polisens förundersökning

Fem män frias från kidnappning i Vårberg – men två döms för grov misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer åtalades tidigare i år för att ha kidnappat och grovt misshandlat en 16-årig pojke i Vårberg i södra Stockholm. Idag kom domen, fem av männen frias från kidnappning men en person döms för medhjälp till människorov.

– Jag delar inte tingsrättens slutsatser. Jag kommer att analysera domen och sen se ifall jag ska överklaga domen till hovrätten, säger kammaråklagare Carl Mellberg till SVT Stockholm.

Enligt åtalet ska pojken ha tvingats ringa till sina anhöriga och säga att de skulle betala stora summor pengar till gärningspersonerna. Om så inte skedde skulle pojken dödas eller skadas. Pojken hittades tidigt på morgonen den 22 maj, han var då vid liv men hade skadats svårt. Han ska under misshandeln ha varit medvetslös vid flera tillfällen.

En döms för medhjälp till människorov

Men när domen idag kom i Södertörns tingsrätt så frias fem män för själva kidnappningen. En 19-årig man döms till ett halvt års fängelse för medhjälp till människorov, en 20-årig man döms till 14 månaders fängelse för grov misshandel och en 21-årig man till tio månaders fängelse. Ytterligare en 20-årig man döms till fyra månaders fängelse för försök till grov utpressning. Männen döms också för ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.