Foto: Polisen

Polis friad för skjutning i Bagarmossen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen som sköt ihjäl en man i Bagarmossen i juni i år anses ha handlat i nödvärn, och åklagaren lägger ner förundersökningen.

Det var den 22 juni i år som polisen fick larm om att en pistolbeväpnad man gick omkring i Bagarmossens centrum. Mannen lämnade sedan centrum i en bil, och en polispatrull som kallats till platsen mötte och stoppade den misstänkta bilen.

Enligt de första uppgifterna från polisen hade den 28-årige mannen skjutit mot polisen, som besvarade elden. Föraren av polisbilen avlossade minst sju skott men bara det sista träffade. Det träffar dock 28-åringen i huvudet och är dödande.

Senare visade det sig att mannen inte avlossat några skott mot polisen, eftersom det pistolliknande föremålet visade sig vara en attrapp. Kulhålen i polisbilens framruta kom av att polisen i förarsätet skjutit genom rutan.

”Handlat i nödvärn”

Enligt åklagaren som lett utredningen var vapenattrappen mycket lik en skarp pistol.

– När jag väger samman alla omständigheter om vad som skett gör jag bedömningen att polismannen har handlat i nödvärn och att hans agerande inte har varit uppenbart oförsvarligt, säger chefsåklagare Maria Sterup i ett pressmeddelande.

Filmade händelsen

En polishelikopter som medverkade i spaningen filmade händelseförloppet, som tog drygt 16 sekunder från att 28-åringen stiger ur bilen till att han träffas av skottet.

Enligt filmen tog mannen fram ett pistolliknande föremål som han omgående riktade mot polisen. Han sänker först föremålet mot marken, sedan sträcker han upp händerna i luften. Handen med det pistolliknande föremålet riktas sedan växelvis uppåt i luften eller mot polisbilen. Enligt filmen har mannen hela tiden det pistolliknande föremålet i handen.

Åklagaren menar att ”utredningen visar således att polismannen haft fog för sin uppfattning att han varit utsatt för ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person”.

LÄS MER: Mamman: ”Han sköt ju aldrig”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer