Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) hem utsattes för vandalisering under valborgshelgen. Nu läggs polisens utredning om vandalisering ned. Foto: Anders Wiklund/TT

Polis lägger ned utredning om vandalisering av Svenonius hem

Uppdaterad
Publicerad

Polisen lägger ner utredningen om skadegörelse efter vandaliseringen av Irene Svenonius (M) hem, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det var under valborgshelgen som Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) hem utsattes för vandalisering. En eller flera personer hade klottrat texten ”Avgå/ Afa Sthlm” på fasaden till hennes bostad.

Den första maj tog det vänsterextrema nätverket Antifascistisk aktion (Afa) på sig dådet och publicerade en bild av händelsen tillsammans med en text som bar rubriken ”Avgå Iréne Svenonius!”.

Saknas bevisning

Nu meddelar polisen att man lägger ner utredningen då det saknas bevisning.

– Vi har inga vittnen som har sett händelsen. Vi har inga övervakningsfilmer eller nån som har iakttagit nåt. I det här fallet har vi försökt vända på alla stenar, och har kommit till ett stadie där vi bedömt att vi inte kan gå vidare, säger Shari Tingman, förundersökningsledare vid polisen till Ekot.

Att en grupp offentligt tagit på sig brottet hjälper inte utredningen framåt, enligt polisen.

– Vi behöver veta hur de har fått tag på bilden och få tag på den person som gjort det här, säger Shari Tingman till Ekot.

Stort offentligt stöd

Händelsen fick stor medial uppmärksamhet och flera ledande politiker gav omgående sitt stöd till Svenonius

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer skrev bland annat: ”Hot och våld mot folkvalda är angrepp mot vår demokrati och får aldrig accepteras. De som gjort detta måste hittas och lagföras”.

Även det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård, uttryckte sitt stöd för Svenonius. På Twitter kallade hon dådet avskyvärt och skrev bland annat att hon hoppas att Svenonius och hennes familj mår bra.

SVT Nyheter söker Irene Svenonius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer