Sanne Appelqvist är en av poliserna i Solna som testar snabbare lagföring. Foto: Moa Ferm/SVT

Nu ska ungdomar lagföras snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Projektet ”Snabbare lagföring” har pågått i nordvästra Stockholm sedan i början av 2018. Från årsskiftet gäller det även ungdomar och testas nu i lokalpolisområdena Rinkeby, Täby och Solna.

– Första kontakten med ungdomen är avgörande, säger Sanne Appelqvist, polis i Solna.

Ungdomsspåret i projektet ”Snabbare lagföring” testas nu på unga som bor i Järvaområdet, Täby och Solna och är mellan 15 och 18 år. 

– För att kunna göra ett förhör på plats behöver det handla om enklare brott som inte kräver en försvarare. Min uppfattning är att de vanligaste brotten är stöld och ringa narkotikabrott, säger Sanne Appelqvist vid polisen i Solna.

Förhör direkt på brottsplatsen

Det finns två spår i det nya projektet. Antingen hålls ett förhör på plats tillsammans med föräldrar och socialtjänst. Om det inte är möjligt får ungdomen en kallelse till förhör och målet är då lagföring inom tio veckor.

– Det kan ju bero på olika omständigheter, som att personen behöver en försvarare. Men även då får ungdomen en tid för förhör direkt av oss på plats, säger Sanne Appelqvist, polis i Solna.

Snabbare lagföring för unga

I mitten av mars hade polisen i lokalpolisområde Rinkeby hållit minst 13 förhör, 11 förhör hade hållits i Täby och i Solna hade polisen hållit nio förhör inom projektet.

Brotten måste falla inom en straffskala på upp till max tre års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.