Jörgen Olsson, stf. lokalpolisområdeschef i Rinkeby, vill se skärpta vapenlagar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polischef i Rinkeby: ”De kriminella skrattar åt oss”

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningarna i Sverige har mer än fördubblats de senaste nio åren och polisen i Rinkeby kräver nu ändrade vapenlagar. Inrikesminister Anders Ygeman lovar nu att lagen om grovt vapenbrott ska skärpas innan årets slut.

Polisen i Rinkeby kräver skarpare vapenlagar efter det att en ökänd kriminell släppts ut efter fem timmar trots att han greps med en skarpladdad pistol och skyddsväst på sig.

– De kriminella skrattar åt samhället, det blir inga konsekvenser för den här personen. Han kommer ut med en axelryckning, senare kommer han få ett straff på runt ett års fängelse men med en förkortning om han sköter sig, säger Jörgen Olsson, stf lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Dödskjutningarna har fördubblats på ett decennium

Dödsskjutningarna på Järvafältet har varit många under de senaste åren, det mest uppmärksammade var dubbelmordet i Rinkeby i början av december förra året. Statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister visar att allt fler personer i Sverige skjuts ihjäl. 2008 var siffran 14, 2013 hade siffran stigit till 22 och 2015 sköts 31 personer ihjäl i landet.

Foto: SVT

Polischefen i Rinkeby kräver nu att politikerna ändrar vapenlagarna.

– Det har pratats en hel del om skärpta straff för just vapenbrott och politikerna har även pratat länge om att man ska ha obligatorisk häktning om man grips med ett skarpladdat vapen och misstänks för grovt vapenbrott. Vi poliser tycker att det går alldeles för långsamt, säger Jörgen Olsson, stf lokalområdeschef i Rinkeby.

Nytt lagförslag innan sommaren

Enligt inrikesminister Anders Ygeman kommer ett lagförslag innan sommaren. Det kommer att skickas till lagrådet. Sen kommer riksdagen att rösta senare i höst. Förslaget är att om man grips med ett skarpladdat vapen på sig kommer straffet bli hårdare.

– Vi höjer straffet för grovt vapenbrott till två år och dessutom så blir det obligatorisk häktning, säger Anders Ygeman och fortsätter:

– Hade den här lagen funnits på plats för fyra år eller åtta år sen så hade utvecklingen varit annorlunda.

Ifall inte det här lagförslaget genomförs, vad händer då?

– Vi kommer att ha svårt att fullt ut stoppa den utvecklingen som pågår. De här kriminella är extremt motiverade och de kommer inte att sluta bära vapen om de inte får någon större konsekvens av det, säger Jörgen Olsson, stf lokalområdeschef i Rinkeby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.