Foto: SVT

Polisen anmäler sig själv efter missat larm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska nu utreda sig själv efter att man missat det första larmet om vanvård på äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge. I en hel månad hade polisen kännedom om mannen som var inlåst i en fönsterlös skrubb – utan att ingripa.

Det var först i lördags som den äldre mannen på äldreboendet Vårbacka Plaza fördes till sjukhus sedan ambulans och polis kallats till vårdhemmet. Men redan för en månad sedan larmade Heba el Khabiry polisen för första gången.

Då ringde hon på polisens direktnummer för att fråga om det var lagligt att låsa in någon på det här sättet.

Man inlåst i skrubb

– Jag berätta precis vad jag hade sett, att mannen var i fara och att han inte mådde bra. Hon i telefonen tyckte att det lät fruktansvärt och lovade att de skulle gå vidare med ärendet, berättar Heba för ABC.

”Ingenting hände”

Heba begärde att få vara anonym eftersom hon hade sin mamma på boendet, och det var inga problem enligt polisen som tog emot anmälan. Men inga poliser syntes till på vårdboendet.

– Jag väntade på att någonting skulle hända. Jag ringde tillbaka till polisen och frågade vad som hade hänt med anmälan. Då blev jag runtkopplad och till slut fick jag reda på att ingenting hade hänt.

Södertörnspolisen som utreder den misstänkta vanvården ställer i dag inte upp på en intervju. Men polisen har själva gjort en anmälan till polisens internutredningar som nu får utreda varför det första larmet inte resulterade i något ingripande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man inlåst i skrubb

Mer i ämnet