Polisen får helikopterbas på Värmdö

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får bygga sin nya helikopterbas på Myttinge i Värmdö kommun. Därmed slipper helikoptrarna en tillfällig flytt till Göteborg.

Fram till tisdagen fanns det risk att polisens två helikoptrar på Berga skulle flyttas och behöva flyga ända från Göteborg i samband med akuta räddnings- eller spaningsuppdrag i Stockholm.

Extra möte

Men den faran är över i och med tisdagens beslut i ett extrainsatt möte i miljö- och byggnadsnämnden i Värmdö. Beslutet stöddes av moderaterna, folkpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet.

-Nämnden tog beslutet med omedelbar justering, vilket betyder att beslutet gäller från och med i dag, berättar Hans Lindqvist (c) som är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Den nya basen beräknas kunna tas i drift redan i nästa månad.

-Beslutet innebär att vi kan bekämpa brottslighet och idka räddningstjänst på ett bra sätt, säger biträdande rikskriminalchef Christer Ekberg.

Den segdragna konflikten om polishelikoptrarna har sin bakgrund i omorganisationen och bantningen av försvaret som började för några år sedan.

Riksdagsbeslut

Riksdagen beslöt för två år sedan att samtliga helikoptrar skulle flytta från Berga, och försvaret sade upp polisflyget på Berga från den 30 september.

Rikspolisstyrelsen, som var ute efter att finna en ny plats, började bygga en ny helikopterbas i Myttinge på Värmdö då man uppfattat det som att Värmdö kommun hade gett ett muntligt bygglov.

Många kringboende klagade och Värmdö kommun stoppade bygget tills ett formellt beslut fattades i frågan. Därefter kom till och med justitieminister Thomas Bodström med ett inlägg i debatten och lovade att helikoptrarna skulle vara kvar i Stockholm.

Tillfällig lösning

Men problemet med att hitta en permanent plats för polishelikoptrarna är fortfarande olöst, eftersom byggnadsnämndens beslut bara gäller i tre år.

Både polisen och Värmdö kommun tycks emellertid anse att Nyvarp på norra Värmdö kan vara en tänkbar plats. Den frågan ska utredas vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.