Polisen är på plats på Kungsholmstorg inför NMRs demonstration. Foto: Pontus Lundahl/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ett hundratal arrangemang hålls i Stockholm i dag

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal arrangemang hålls i Stockholm i dag. Parallellt med konserter och idrottsevenemang hålls också en rad demonstrationer. Flera gator på Kungsholmen kommer att vara avspärrade och polisen uppmanar alla att lämna bilen hemma.

Listan på arrangemang i Stockholm är lång. Bland annat har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått tillstånd att demonstrera på Kungsholmen i centrala Stockholm. Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) demonstrerar med Norra Bantorget som utgångspunkt. Samtidigt hålls en stor koreansk kulturfestival i Kungsträdgården och mellan Vasaparken och Humlegården sker en djurrättsmars.

-Dessutom är det bara 14 dagar kvar till valet, så det kommer att vara mycket folk i farten. Politiker är ute på torgen och det är ett underbart väder. Ett allmänt råd, som vi annars brukar undvika att ge, är att inte åka bil i stadskärnan i dag, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisregion Stockholm, och tillägger att man kallat på förstärkning från övriga delar av Sverige.

Dagens arrangemang och demonstrationer Foto: Polisen

Flera gator avspärrade

En antirasistisk motdemonstration på uppskattningsvis 300 till 500 personer har fått tillstånd att husera vid Kronobergsparken, och för att förhindra eventuella konfrontationer kommer polisen att spärra av ett flertal gator in mot NMR:s demonstrationsväg som utgår från Kungsholmstorg. Enligt NMR:s ansökan kan det bli mellan 30 och 3 000 som deltar i nazistmarschen.

-Tyvärr har vi haft liknande tillställningar tidigare och då har det varit en hel del oroligheter. Fram tills nu har det mesta handlat om att samla information och sedan har vi gjort ett personalintag utifrån det, säger Byström.

Nordiska Motståndsrörelsens demonstrationsväg på Kungsholmen – flera gator är avspärrade. Foto: Polisen

Poliser på plats på Kungsholmen

Lars Byström säger att ett fordon stoppats för kontroll under morgonen. På Kungsholmstorg och på omkringliggande gator har avspärrningar satts upp och polisbilar rör sig flitigt i området.

Sex politiska partier har överklagat NMR:s demonstrationstillstånd, men förvaltningsrätten i Stockholm anser att det inte finns skäl nog att ändra polisens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisen är på plats på Kungsholmstorg inför NMRs demonstration. Foto: Pontus Lundahl/TT
Nordiska Motståndsrörelsens demonstrationsväg på Kungsholmen – flera gator är avspärrade. Foto: Polisen