Foto: Maja Suslin/TT

Polisen: ”Kontroll skulle inte leda till någon åtgärd”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen har det uppstått frågor om varför polisen inte kontrollerar om demonstranterna vid Medborgarplatsen har rätt att vistas i Sverige. Men även om afghanska minderåriga skulle vistas i landet olagligt skulle de i praktiken inte utvisas, skriver polisen på sin webbplats.

Sedan i söndags demonstrerar ensamkommande ungdomar från Afghanistan i Stockholm med kravet att Migrationsverket helt ska stoppa utvisningar till Afghanistan, och att alla asylsäkande därifrån ska få uppehållstillstånd.

Enligt polisen har de fått frågor om varför de inte kontrollerar om demonstranterna har rätt att vara i landet, och i ett inlägg på sin webbplats förklarar polisen varför man valt att inte göra några inre utlänningskontroller i samband med demonstrationen.

Sittstrejk i centrala Stockholm

Efter samtal med arrangören till demonstrationen är polisens uppfattning att de personer som deltar i demonstrationen vid Medborgarplatsen ingår i den grupp ensamkommande minderåriga personer som har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut från Migrationsverket. Men även om det finns demonstranter som fått avslag på sin asylansökan skulle de ändå inte kunna skickas tillbaka, menar polisen.

”Inget behov av att göra en inre utlänningskontroll”

”Beroende på den försämrade säkerhetssituation som råder i Afghanistan är det i princip omöjligt för polisen att verkställa avvisnings- och utvisningsärenden dit just nu. För att en verkställighet avseende en minderårig utan vårdnadshavare till Afghanistan ska genomföras krävs bland annat att ett ordnat mottagande är förberett innan så sker”, skriver polisen.

Eftersom sådana ordnade mottagande inte är förberedda saknas det skäl för att ta dessa personer i förvar, och det föreligger då inget behov av att göra en inre utlänningskontroll, skriver polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sittstrejk i centrala Stockholm

Mer i ämnet