Foto: TT

Kriminella kopplingar bland personal på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en färsk polisrapport arbetar ”flera individer med kriminella kopplingar” på strategiska positioner på Arlanda flygplats. Det handlar bland annat om flygplatskontrollanter i företag som gör säkerhetskontroller av resenärer och som röntgar bagage, rapporterar Kvällsposten.

Enligt rapporten kan ett tiotal personer som arbetar i säkerhetskontrollen kopplas till kriminella nätverk eller förekommer själva i polisens register. Två av dem blev uppsagda 2017 – en av dem på grund av säkerhetsskäl. Kopplingarna gäller bland annat kriminella nätverk från olika Stockholmsförorter, skriver Kvällsposten.

”Detta är anmärkningsvärt, inte minst då flygplatskontrollanter har ett förordnande från Polismyndigheten”, står det i rapporten.

Enligt tidningen finns underrättelseinformation om omfattande smuggling på Arlanda, och anställda på flygplatsen har dömts för smugglingsbrott.

Även passkontrollen får kritik, den beskrivs som otillräcklig, och kameraövervakningen underkänns också i rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.