– Vi springer in och ropar ”polis” och sliter iväg honom, säger Lennart Karlsson kommissarie Citypolisen. Foto: SVT

Polisen Lennart stoppade sexöverfallet

Uppdaterad
Publicerad

Poliskommissarie Lennart Karlsson var en av de två som avbröt händelsen i tunnelbanan när en ung kvinna blev överfallen. Överfallet inträffade mellan Centralstationen och Kungsträdgården en eftermiddag i november.

– Det är ett gammalt tåg och jag ser genom fönstret till sista vagnen hur en kvinna blir överfallen av en man. Han sliter ner henne på golvet och försöker slita av henne byxorna, säger Lennart Karlsson.

”Mannen tafsar på kvinnan”

När tåget stannar vid stationen springer poliskommissarie Lennart Karlsson och hans kollega in i vagnen och avbryter det han upplever som ett våldtäktsförsk.

– Det är så vi uppfattar det. Mannen tafsar på kvinnan och försöker slita av henne byxorna. Jag ser ju också att han ligger på henne och trycker ner henne. Det som styrker mig i den uppfattningen är att han använder våld.

Hur reagerar mannen när ni kommer in?

– Mannen reagerar inte alls när vi kommer in i vagnen. Han är så upptagen med det han håller på med, men å andra sidan går det snabbt. Vi springer in och ropar ”polis” och sliter iväg honom.

”Begränsat friheten för en kvinna för kanske i resten av hennes liv”

Idag kom hovrättens dom, mannen dömdes till ett års fängelse för bland annat sexuellt ofredande, tingsrätten hade tidigare dömt mannen till tre månaders fängelse.

– Straffet ska ju ställas emot att han har begränsat friheten för en kvinna för kanske i resten av hennes liv. Hon kommer associera tunnelbanan med den här händelsen. Det som stör mig är att det blir sexuellt ofredande igen och inte våldtäktsförsök. Men samtidigt har jag respekt för rättsväsendet och det kan vara svårt att föra över det man ser i rättsalen, säger Lennart Karlsson.

”Polisen kan ju bara vara aktiva och vara på plats”

Mannen är även tidigare dömd för att ha begått flera sexuella brott i tunnelbanan.

– Det är bekymmersamt när när vi har den här typen av återfallsförbrytare där måste samhället verkligen markera hårt. Polisen kan ju bara vara aktiva och vara på plats. Det här är ju resultatet av att vi var på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.