Turbulenta scener utspelade sig i samband med demonstrationen i Botkyrka Foto: privat

Polisen medger misstag i samband med demonstration i Fittja

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrkapolisen fick aldrig frågan om det var lämpligt att ett kurdisk demonstrationståg passerade förbi en turkisk föreningslokal i kommunen i lördags. I anslutning till demonstrationen sköts en person och blev livshotande skadad. Stockholmspolisen som gav demonstrationstillståndet medger att de begått ett misstag.

Tumultartade scener utspelade sig utanför Botkyrkas Turkiska kulturförening i lördags då ett kurdiskt demonstrationståg protesterade mot den turkiska regimen. I anslutning till demonstrationståget sköts en man som satt i en bil, han kämpar nu för sitt liv på sjukhus.

I det demonstrationstillstånd som polismyndigheten i Stockhom beviljade står det att det den allmänna sammankomsten är en protestmarsch mot den turkiska regimen och att 100 personer väntas delta. Demonstrationståget gick mellan Södertälje och Stockholm.

Botkyrkapolisen fick inte frågan

Södertäljepolisen fick yttra sig om det var lämpligt att ha en demonstration. Botkyrkapolisen fick inte frågan trots att turkiska kulturföreningen ligger precis där tåget skulle passera.

–  Vi har sett tidigare att vi har haft skadegörelse både på turkiska och kurdiska föreningens lokaler, säger Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef Botkyrka.

Om ni haft chansen att tycka till, hade ni sagt det inte vore lämpligt att demonstrera utanför de här lokalerna?

– Det hade kanske inte hade varit en lämplig plats, säger Åkerlund.

”Vi beklagar det inträffade”

Polisens presstalesman Lars Byström vill inte spekulera i om demonstrationståget hade fått tillstånd eller inte om Botkyrkapolisen hade fått göra sin röst hörd, men menar att det generellt är svårt för polisen att säga nej till allmänna sammankomster.

– Vi kanske kunde vidtagit andra åtgärder, men nu skedde ett misstag och vi beklagar det inträffade, säger Lars Byström.

Att en person ligger på sjukhus med livshotande skador ser polisen mycket allvarligt på, menar Lars Byström.

– Men själva bråket hade kanske uppstått ändå, vi har ju varit med om tillfällen där vi haft polis på plats och det ändå har bråkats mellan olika grupper. Men självklart är det ett misstag att vi inte var på plats, säger Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.