Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunpolisen förklara hur unga rekryteras in i kriminella miljöer och vad polisen gör åt det. Foto: Annie Månsson/SVT

Så lockas unga till kriminella gäng – polisen: ”De skriver inte under i blod”

Publicerad

Gratis tjänster och gåvor som äldre ungdomar ger till yngre kan vara tecken på att unga dras in i kriminella sammanhang.

– Det är inte så att man skriver på ett kontrakt, men det är väldigt subtila händelser över tid som startar en slags insocialiseringsprocess. Där någonstans börjar det, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro.

Allt fler och yngre barn rekryteras in i kriminella gäng, enligt polisen. En del av processen kan vara att locka barnen med olika typer av gåvor och tjänster.

– Det kan börja med att man erbjuds att hänga med och äta en hamburgare och nästa gång åka med i bilen, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro och Järfälla.

Hör mer om hur unga rekryteras in i kriminella miljöer och vad polisen gör åt det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.