Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en av de anställda berätta att personalen larmat flera gånger om att unga rekryteras till kriminella nätverk. Den anställde vill vara anonym på grund av hot. Foto: SVT

Unga rekryteras till kriminella nätverk – fritidsgård i Upplands-Bro tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

En fritidsgård i Upplands-Bro kommun har stängt lokalerna och flyttat verksamheten utomhus på grund av att unga rekryteras till kriminella nätverk. Det bekräftar källor som SVT haft kontakt med.

– Vi har försökt larma under en lång tid, säger en anställd inom kommunens fritidsverksamhet i Upplands-Bro.

Enligt flera källor som SVT har pratat med har droghandel och nyrekrytering till gängen pågått både innanför och utanför fritidsgårdens lokaler.

– Ungdomarna har ju fri hamn att göra vad de vill, vilket gör det ännu enklare för ungdomar att hoppa på, säger en anställd till SVT.

Barn erbjuds tjänster

En misstanke om nyrekrytering till nätverk kan uppstå när barn erbjuds tjänster av äldre ungdomar. Ibland kan det vara så enkelt som att bara hänga och umgås, berättar en annan källa till SVT.

– När en kriminell person börjar bli väldigt nära vän med andra ungdomar som de ser upp till. Och att man ser att den här kriminella personen har byggt upp en större tillit till ungdomen än de vuxna, då är det en nyrekrytering som pågår. Det vet vi har pågått, säger en tidigare anställd på kommunen.

Sedan mitten av juni har verksamheten flyttats utomhus. Enligt fritidschefen är det en vanlig åtgärd under sommaren.

Fritidsgården i Upplands-Bro kommun kommer att hålla inomhusverksamheten stängd under hela sommaren och planen är att öppna igen i höst.

Hör mer om hur de ansvariga på kommunen ser på situationen i videon ovan.

Flera fritidsgårdar har stängt ner

De senaste åren har flera kommunala fritidsgårdar stängts ned på grund av att kriminella vistats på mötesplatser där barn och unga samlas. Senast i våras tvingades fritidsgårdarna i Botkyrka stänga ner sina verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.