Polisen sätter dit fler klockrånare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet klockrån har ökat dramatiskt i Stockholmsregionen i år. Sedan en särskild insats inletts i citykärnan har flera gärningsmän gripits, meddelar polisen.

I söndags blev en amerikansk turist rånad på en mycket exklusiv klocka utanför Grand Hôtel. Två män bad amerikanen och hans fru att ta foton på dem. När amerikanen skulle återlämna mobilen grep en av männen tag i hans arm och slet av klockan. Enligt den rånade turisten är klockan värd 250 000 dollar (över 2,4 miljoner kronor).

Hundratals rån i Stockholmsområdet

I fjol begicks 79 klockrån i Stockholm city. Hittills i år (fram till den 3 september) har redan 88 fullbordade rån och tre rånförsök skett i det begränsade området. För hela Stockholmsregionen handlar det om 175 klockrån.

På onsdagen delgavs två häktade män misstanke om 15 klockrån. De greps den 6 augusti.

”Vi har stora förhoppningar om att kunna binda dem till flera av de här klockrånen som begåtts i trapphus. Sedan männen greps har antalet rån i trapphus minskat avsevärt, även om vi haft ett fortsatt inflöde av andra slags klockrån”, säger Daniel Horner, polisens operationsledare för klockrånsinsatsen, i ett pressmeddelande.

För tillfället pågår också en rättegång mot två andra män som är misstänkta för grova rån av exklusiva klockor. De häktades i juni.

Polisens skyddsråd

Var försiktig med att exponera dyra klockor i exempelvis social media, i offentlig miljö eller på andra ställen där de kan uppmärksammas.

Var uppmärksam när du ska gå in i din port. Släpp inte in obehöriga.

Se till att porten går igen efter dig.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.