Ett säkert vårtecken för citypolisen är när det åter ordnas kryssningar för enbart studenter. Foto: TT

Polisen stoppar studenter från att smuggla

Uppdaterad
Publicerad

Under påsklovsveckan arrangeras flera kryssningar för blivande studenter. I samband med det kommer citypolisen ha extra kontroller vid färjeterminalerna.

Ett säkert vårtecken för citypolisen är när det åter ordnas kryssningar för enbart studenter. Snittåldern på resenärerna är under 20 år och därför väljer polisen att ha extra kontroller vid färjeterminalerna.

Det är inte första gången polisen gör den här typen av satsning och av erfarenhet vet man att det brukar ge resultat.

Smugglingsbrott och narkotikabrott

– Vid en sån här satsning brukar vi ta ungefär en kubik alkohol. På någon resa har vi tagit 500 liter alkohol, på drygt 2000 resande. Det är ganska mycket. Det brukar även förekomma ett antal narkotikabrott på en sån här sväng, säger Per Edquist, yttre befäl vid citypolisen i Stockholm.

Ute på havet kan 18-åringar handla alkohol i butik helt lagligt, men så fort de kliver i land i Stockholm igen, så gör de sig skyldiga till smugglingsbrott, något som i sin tur kan leda till problem med visum till andra länder i framtiden. Polisen räknar med att göra en hel del beslag i helgen.

Polisen: Passerar man tullen blir det problem

– Ungdomarna är väl inte helt nöjda med att bli av med alkoholen. Det får vi ha full förståelse för. Men vi är inte där för att bli kompis, utan för att se till att de inte tar in alkoholen. För passerar ungdomarna tullen så blir problemen mycket större. De är inte misstänkta för brott när vi tar alkoholen och förverkar den, men passerar man tullfiltret, bär med sig alkohol och är 19 år, då begår man ett brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.