Foto: TT

Polisen utreder massagesalonger

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig kvinna är häktad misstänkt för grovt koppleri efter ett tillslag som polisen nyligen gjorde mot en massagesalong på Östermalm i Stockholm.

– Det har varit ett antal kvinnor som har arbetat på den här salongen och de har fått sälja sexuella tjänster till kunder, säger polisen Marie Näslund.

En del av kvinnorna som arbetar på salongen ska i förhör ha uppgett att de sålt sexuella tjänster i organiserad form på salongen, andra inte, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Kvinnorna som arbetade med massage, de hämtades till förhör. Vi misstänker att kvinnorna förutom att ge massage även säljer sexuella tjänster till män, säger Meelis Tüür vid sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet, till Ekot.

Han tror att en del av salongens kunder kommer att dömas för sexköp.

– De kunderna som man kommer att kunna identifiera kommer att bli kallade på förhör och delgivna misstanke om köp av sexuell tjänst. Vi ska lagföra så många som möjligt av dem. Straffet blir i de flesta fall dagsböter, säger Marie Näslund till SVT.

Polisen kartlägger salongerna

Runt 40 av de runt 300 thaimassagesalonger som finns i Stockholmsregionen misstänks erbjuda sexuella tjänster, enligt polisen som kartlägger underrättelseinformation kring salongerna sedan i maj förra året.

Bland annat har polisen fått in tips från kunder och från allmänheten.

– Vi har haft en tids spaning på det här massagestället och för några veckor sedan gjorde vi ett tillslag där, och det var misstankar om grovt koppleri. Den här kvinnan sitter nu häktad för grovt koppleri, säger Marie Näslund.

Initiativ till sexuella tjänster kan komma från både massörer och kunder, förklarar hon:

– Det som har varit är att man i slutet av massagen har blivit erbjuden en sexuell tjänst, en så kallad ”happy ending”. En del kunder har också frågat om den här tjänsten. Så det är både från kunderna och från de här kvinnorna på ställena som det har framkommit att tjänsterna har utförts.

Finns det något tvång med i bilden?

– Vi vet inte riktigt tvånget, men däremot är kvinnorna många gånger utnyttjade på det sättet att de tror att de kommer för att arbeta som massörer, och sedan är det inte de förutsättningarna som gäller när de väl börjar arbeta på salongerna, säger Marie Näslund.

– Det ska tilläggas att det inte är så att man tror att alla thaimassageställen har den här verksamheten, utan det är ett antal utav dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.