Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom berättelser från anhöriga och avhoppare hoppas polisen nå fram till unga som är på väg in i kriminalitet. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Polisen vill ge annan bild av kriminalitet – genom drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ser att allt fler och yngre barn rekryteras in i kriminella gäng. Nu vill polisen avskräcka genom att visa den verkliga bilden av gängkriminalitet. En bild i stark kontrast mot den som gängen lockar med.

Den nya poliskampanjen riktar sig till barn mellan 13 och 17 år och består av tre korta filmer.

Tittaren får där möta två anhöriga till mordoffer samt en avhoppare som önskar att han hade gjort andra val.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Klippen visas på sociala medier, främst plattformar som många unga använder.

– Hittills har det varit väldigt positiv feedback, det är vi tacksamma för. Visar det sig att det blir ett bra resultat kommer vi fortsätta med det i framtiden, säger Camilla Hjort som är kommunikatör vid polisen i Stockholm.

”Filmen med mamman har väckt mycket känslor”

De anhöriga som medverkar i kampanjen är mamman Tülün Tas och systern Frida Chamoun. Båda dödsskjutningarna inträffade i Norsborg under 2022, knappt en kilometer ifrån varandra och med bara ett par månaders mellanrum.

– I sociala medier får vi väldigt mycket kommentarer från ungdomar, men främst har det varit föräldrar och anhöriga som tyckt att speciellt filmen med mamman väckt väldigt mycket känslor.

Hör mer om kampanjen i videon längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet