Foto: Veckans Brott/SVT

Mikrofonerna som ska avslöja skjutningar används inte – programvaran för dyr

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan smarta mikrofoner bli verklighet i Stockholmspolisernas arbete mot skjutningar. Det spår kriminalkommissarie Gunnar Appelgren och advokaten Johanna Björkman i kvällens avsnitt av Veckans brott.

Uppklarningsgraden av skjutningar är låg, men det kan komma att ändras.

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie i Stockholm, har arbetat med att bekämpa gängkriminalitet i 30 år. Han är nyligen hemkommen från USA, där han har studerat ”shooting detectors” i New York.

Det är mikrofoner som fångar upp skottlossningar och tillsammans med GPS-signaler larmar polisen direkt. Mikrofonerna kan skilja skottlossningsljudet från till exempel smällare. På så vis kan polisen prioritera resurserna rätt, vara på plats snabbare, och förhoppningsvis nå högre uppklarningsgrad.

Sedan ett par år har polisen tillstånd att sätta upp smarta mikrofoner i Järva, men de har hittills inte haft råd med licenserna.

Hör Gunnar Appelgren och Johanna Björkman berätta mer i klippet ovan.

Se hela avsnittet av Veckans brott i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.