En chef inom polisen har anmälts sedan han gått utanför ramarna gällande hans bisyssla. Foto: TT

Polischef anmäls efter fastighetsaffärer

Publicerad

2014 fick en polischef tillåtelse att sälja ett antal tomter i en kommun i Stockholmsområdet, som en bisyssla till anställningen. Tre år senare uppmärksammades det att han bedrev fastighetsaffärer även i en annan kommun. Nu anmäls polischefen till personalansvarsnämnden men åklagare menar att mannen inte har begått något brott.

Den högt uppsatta chefen inom polisen fick 2014 beviljat av Rikspolisstyrelsen att sälja ett antal tomter i en Stockholmskommun. Man ansåg att det var en bisyssla förenlig med mannens anställning.

Men under hösten 2017 uppmärksammades det, bland annat genom nyhetsmedier, att polischefen bedrivit fastighetsaffärer i ytterligare en kommun.

Använde jobbmejlen

Polischefen ska även ha haft mejlkontakt med myndigheter och företag via sin jobbmejl hos polisen, rörande de privata fastighetsaffärerna. Under perioden maj till augusti 2017 ska mannen ha skickat ungefär 170 sådana mejl.

Även om mejlen inte innehållit något olämpligt kan det ha funnits risk att personerna han kommunicerade med uppfattade att han ville dra fördelar av sin yrkesroll.

Strider mot beslutet

Efter uppgifterna om de privata fastighetsaffärerna även i den andra kommunen har Polismyndigheten beslutat att bisysslan varit mer omfattande än överenskommet och att polischefen inte ska fortsätta med den.

Polischefen själv menar att han numera inser att den andra planerade fastighetsutvecklingen inte omfattades av beslutet. Han anser inte att han använt sin jobbmejl onödigt mycket för ärenden som inte var relaterade till jobbet.

För tillfället är mannen omplacerad, något han menar inte beror på denna händelse. Sedan ett par månader tillbaka tilldelas han inga arbetsuppgifter och han uppfattar sig i praktiken som avstängd från arbetet.

Skadat polisens anseende

Polischefen anmäls av sina chefer till personalansvarsnämnden för att hans agerande kan ha skadat polisväsendets anseende, inte minst på grund av den uppmärksamhet det fått i nyhetsmedier.

Eftersom mannen även har en hög chefstjänst inom polisen menar man att han borde vara införstådd med regelverket.

En chefsåklagare har gjort bedömningen att polischefen inte gjort sig skyldig till något brott, men cheferna rekommenderar ett löneavdrag för mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.