Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bombmakaren köpte bilbatteri före sprängdåd – se bilder ur polisens förundersökning. Foto: SVT/Polisen

Polisens teori: Sprängdådet riktat mot Foxtrots bombmakare

Uppdaterad
Publicerad

26-åringen har beskrivits som Foxtrots-nätverkets bombmakare. Natten mot fredagen inträffade en kraftig explosion på adressen där han står skriven – bara timmar innan han skulle närvara vid en mordrättegång.

Den 26-årige mannen har haft en central roll i våldsvågen. Bara sedan i somras har han dömts fyra gånger för grova narkotikabrott, vapenbrott och sprängningar – som han nu avtjänar fängelsestraff för.

Strax efter 02-tiden, natten mot fredagen, larmades polisen om en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus i Sundbyberg. På adressen står den 26-årige mannen, som kallats “Rawa Majids bombmakare”, skriven. Även en anhörig till honom står skriven där.

I en personutredning från Kriminalvården från förra året beskrivs 26-åringen ha haft “en bra uppväxt” med goda familjerelationer och en trygg hemmiljö. Men sedan tonåren har han i perioder missbrukat alkohol och narkotika och brottsdebuten skedde i ung ålder.

Förvarade amfetamin

Han kom tidigt i kontakt med gängmiljön och dömdes 2018 till fyra och ett halvt års fängelse för att ha förvarat 26 kilo amfetamin åt Dödspatrullen. Under tiden på anstalt rapporterades han för 44 misskötsamheter som innehav av otillåtna föremål samt hot och våld mot medintagna och personal.

Det senaste året har han förekommit i en rad utredningar kopplade till Foxtrot-nätverket där han beskrivs ha haft en roll som projektledare, framför allt gällande sprängningar.

Under fredagen närvarade han på en rättegång eftersom han står åtalad för medhjälp till mordet på en man som sköts ihjäl i Huvudsta i januari 2023.

Fakta: Domar sedan sommaren

• I juli dömdes 26-åringen i hovrätten för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott. Straffet blev två år och sex månaders fängelse.

• En månad senare, i slutet av augusti, dömdes han i hovrätt för grovt narkotikabrott till ett år och sex månaders fängelse.

• I oktober dömdes han i hovrätten för grovt narkotikabrott, grova brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt allmänfarlig ödeläggelse. Straffet blev två år och sex månaders fängelse.

• Den senaste domen föll i slutet av december, då handlade det om allmänfarlig ödeläggelse efter en sprängning mot en känd rappare i januari förra året. Straffet blev rabatterat till ett års fängelse eftersom han redan avtjänar straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.