Foto: SVT

Polishuset i Rinkeby försenas igen

Uppdaterad
Publicerad

Polishuset i Rinkeby blir av senare än man räknat med. Bygget som skulle vara klart under sommaren beräknas nu vara färdigt först 2019. Detta innebär att stadsdelen kommer ha stått utan polishus i fem år.

Ett 700 kvadratmeter stort polishus med plats för 240 anställda, varav 130 poliser i yttre tjänst, är planerat till Rinkeby Allé. Senast i oktober skrev SVT Nyheter om att polishuset, som från början beräknades stå klart under sommaren 2017, skjuts upp till 2018.

Nu bekräftar polisen att bygget av polishuset skjuts upp ytterligare ett år, något tidningen Mitt i var först att rapportera om.

– Det stämmer att det är uppskjutet. Det som pågår är att upphandlingen med entreprenörerna pågår för stunden och avslutas i april. Om allt går som planerat påbörjas bygget i januari 2018, och inflytt blir sommaren 2019, säger Niclas Andersson som är lokalområdeschef hos polisen i Järva.

LÄS MER: Planerat polishus i Rinkeby försenat ett år

Polisstationen i Kista står kvar, men det är ändå inte nog för att täcka upp. I Järva område, där det bor ungefär 90.000 personer, saknar just nu en fast polisstyrka, och när polishuset beräknas vara klart kommer man ha stått utan i fem år.

– Det finns ingen som vill något annat än att vi flyttar in så snart som möjligt, säger Niclas Andersson.

Högre närvaro än någonsin

Trots det har man den högsta polisnärvaron i området någonsin, berättar Niclas Andersson.

– Vi har inte försvunnit från området utan försöker vara där så mycket som möjligt. Men självklart hade det varit bättre att kunna vara närmre, säger han.

”Säker att det kommer hålla”

För just nu är Rinkebypolisen placerad i Solna. Utan ett polishus i området blir det ibland långa körsträckor, och det är ett problem menar han att man inte har någon naturlig mötesplats med invånarna.

– Men det är inte viljan som saknas. Även från väldigt höga instanser är man mån om att detta ska gå igenom. Bedömningen är dock att planen som ligger nu är tillräckligt säker för att hålla, säger Niclas Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Rinkeby

Mer i ämnet