Polismästare släpps ur fängelset trots hög återfallsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen släpps den sexdömda före detta polismästaren Göran Lindberg ut ur fängelset. Det sker i förtid, trots att Kriminalvården gör bedömningen att det finns stor risk att han återfaller i nya sexualbrott.

I januari 2010 slog polisen till mot Göran Lindberg mitt under ett avtalat sexköp med en 14-årig flicka i Falun. Polisen hade länge spanat på Lindberg, som kunde gripas och dömdes sedermera till sex års fängelse av hovrätten för bland annat grov våldtäkt, koppleri och 28 fall av sexköp.

I helgen släpps Lindberg från fängelset efter att ha avtjänat fyra år. Detta trots att en psykologisk bedömning som Kriminalvården gjorde våren 2013 visar att ”bedömningen av hans begränsade mottaglighet i behandling inte varit lyckad samt att risken för återfall i sexuellt våld inom en överskådlig framtid är klart förhöjd”

Tidigare polischef dömd för grova sexbrott

Får politiska reaktioner

– I dag döms man på ofta till i förhand bestämda strafftider och därmed försvinner incitamentet att ta emot vård och behandling. Det finns ingen anledning att göra det. Det är jobbigt att ta emot vård och bearbeta sig själv. Det är betydligt enklare att spela tv-spel och göra något annat roligt ,säger Henrik Belfrage som är professor i kriminologi och forskningschef på Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena.

Frigivningen har också lett till politiska reaktioner.

– Kvarstår risken eller är förhöjd efter fängelsestraffet så är det klart att man borde tveka och till och med neka villkorlig frigivning, säger centerpartisten Johan Linander som är vice ordförande i justitieutskottet.

Sexualsadistisk våldtäkt

Flera av de brott Göran Lindberg dömts för var riktade mot unga tonårstjejer, varav en är en 17-årig prostituerad flicka. Vid ett tillfälle våldtogs hon av Lindberg under sadistiska former.

Lindberg har en diger karriär inom polisväsendet. Han var under flera år rektor för Polishögskolan i Stockholm och var under tio år länspolismästare i Uppsala. Men det var framförallt hans engagemang kring jämställdhet som gjorde honom känd, vilket bland annat gjorde att han 2002 utsågs till Framtidens Man av Uppsala kommun. Jämställdhetsarbetet bidrog till fler kvinnliga poliser inom kåren men han fick samtidigt hård intern kritik för att det mesta av hans fokus låg på just jämställdhet.

– Lindbergs budskap om demokrati och fler kvinnor i ledande positioner är inget konstigt. Det som däremot är jobbigt är att vi lurades av honom som person, säger poliskommissarie Leif Hessler som jobbat med jämställdhetsfrågor.

– Jag skulle nog vilja utnämna det här till kanske den största skandalen någonsin inom polisväsendet eftersom det är ett väldigt grovt brott och en väldigt hög tjänsteman, säger fd ledamoten i polisstyrelsen i Uppsala, socialdemokraten Staffan Yngve.

Bör se över lagstiftningen

Göran Lindberg kommer att ha en övervakare men är i övrigt en fri man. Politiker i justitieutskottet vill nu se över lagstiftningen.

– En sak är ju om det har varit rymningsförsök eller missbruk av narkotika men man bör också ha med i den villkorliga frigivningen hur man tagit till sig den vård man fått, säger centerpartisten Johan Linander.

Vad skulle ha hänt med en patient som dömts till rättspsykiatrisk vård?

– Det är ganska enkelt, denne skulle inte ha släppts ut eftersom det är en domstol som gör ett  riskutlåtande och det finns ju ingen ansvarsfull domstol som skulle skriva ut en person med så höga risker, säger Henrik Belfrage som är professor i kriminologi och forskningschef på Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena.

SVT har sökt Göran Lindbergs advokat Karl Harling för en kommentar men han har inte ringt tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tidigare polischef dömd för grova sexbrott

Mer i ämnet