Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisstudenterna Linda Tholin och Emil Enckell delar med sig varför de tror unga inte söker sig till polisyrket idag – och vad som kan göra det mer attraktivt. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Polisstudent: ”Jag trodde inte att jag skulle passa som polis”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm är den polisregion med lägst polistillväxt i landet. Det förklaras till viss del av höga levnadskostnader i huvudstaden och att det kan vara svårt att få tag på en bostad.

I Stockholm konkurrerar polisregionen även med andra avdelningar inom polisen, så som nationella operativa avdelningen. Eller myndigheter, till exempel Säpo.

Polisstudenterna Linda Tholin och Emil Enckell går andra terminen på Södertörns polishögskola  i Huddinge. De tror det finns olika anledningar till att unga inte vill bli poliser idag, bland annat att det kan finnas en fördomsfull syn på poliser.

– Jag trodde själv att jag inte skulle passa som polis, för jag inte ser ut eller är som en typisk polis, säger Linda Tholin.

I videon svarar de på vad de tror påverkar valet till att utbilda sig till  polis – och hur man ska locka fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.