Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Områdespoliser från Botkyrka besöker Tumba gymnasium i jakten på nya framtida kollegor. Men hur ser eleverna på polisyrket? Hör mer videon. Foto: Tommy Bergman/SVT

Stor polisbrist i Stockholm – nya lösningar ska locka fler

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få poliser och nu hårdsatsar myndigheten på att nå ut till nya målgrupper för att bli fler – bland annat med rekryteringsträffar på länets gymnasium.

– Vi sår i nya grupper, men effekten ser vi först om några år, säger Annika Ingvarsson, gruppchef på Stockholmspolisen.

Under den pågående våldsvågen har det varit tydligt att polisen i Stockholm skriker efter poliser. Nu pågår ett intensivt kampanjarbete för att få fler att söka till polishögskolan och polisens vakanta tjänster.

I januari 2025 är målet 6 362 poliser i Stockholmsregionen. För att nå dit behövs 1 060 fler poliser anställas enligt siffror från februari 2023. Men polisens prognosen är att de kommer kunna anställa 300 nya poliser fram tills dess.

Letar sökande i nya målgrupper

I år har polisen aktivt börjat uppsöka elever vid gymnasium, högskolor och universitet. På Tumba gymnasium har tre områdespoliser från Botkyrka fullt upp med att besvara frågor från elever på skolan.

– Många elever är nyfikna. En hel del frågor handlar om lönen och riskerna med polisyrket, säger Ludvig Sonehag Bröms som är lokalpolis i Botkyrka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen genomför just nu en nationell rekryteringskampanj för att få fler sökande till polisyrket. Foto: Simon Lundvall/SVT

Vill erbjuda polisbostäder

En återkommande förklaring till varför det saknas poliser i Stockholms är den besvärliga bostadssituationen. Nu utreder jurister vid polisregion Stockholm om det finns sätt att underlätta för poliser.

– Våra jurister undersöker om det är möjligt att vi som myndighet kan bistå med bostäder trots att vi inte äger några fastigheter, säger Annika Ingvarsson, gruppledare och samordnare för tillväxt vid polisen i Stockholm.

Ett annat nytt grepp som polisen just inlett är att erbjuda sökande till polishögskolan ett mentorskap inför antagningsprocessen. På så sätt hoppas de att färre faller bort inledningsvis.

Poliser i Stockholm

• Region Stockholms tillväxt på poliser är enligt Brottsförebyggande rådet 1 procent, vilket motsvarar 45 poliser. I övriga polisregioner har antalet utbildade poliser ökat med mellan 12 och 20 procent.

• Stockholmstilläget trädde i kraft 2022. Det innebär att aspiranter får 5 000 kronor mer i lön i månaden om de tjänstgör i Stockholm. För tillsvidareanställda innebär det att alla som tjänar under 36 000 får ett tillägg.

• Regeringen har som mål att de polisanställda ska bli 10 000 fler till årsskiftet 2024/2025. Varav 70 procent ska vara poliser. Men enligt Brottsförebyggande rådet kommer det målet inte nås.

• Inom Polismyndigheten arbetar cirka 35 500 medarbetare, varav cirka 22 000 är poliser. 2024 är målet att det ska finnas 26 000 poliser vid årsskiftet 2024/2025. Övriga medarbetare arbetar bland annat med utredningar, övergripande verksamhetsfrågor, kommunikation, personalutveckling, juridik, ekonomi och it.

• Den 31/3 2023 ska Polismyndigheten redovisa för regeringen vilka uppdrag och åtgärder som ska vidtas för att öka polistätheten i Sverige. Bland annat ska det redogöras för hur en påtagligt ökning av antalet och andelen poliser i yttre tjänst kan åstadkommas.

Källa: Polismyndigheten/Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.