Anna König Jerlmyr (M) och Daniel Helldén (MP). Sett till valresultatet, de två företrädarna som förlorade flest väljare i Stockholms stad. Foto: TT

Han är den stora vinnaren på den politiska scenen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Politikåret 2018 har så klart präglats av valet i september. Stadshuset fick ett maktskifte genom en grönblå allians. Den lokala debatten dominerades av trygghetsfrågan under våren och ombildningar under hösten. Men när man ser tillbaka på året som gått är det mannen som styrt över trafikfrågorna i staden som är den stora vinnaren.

Hampus Rundberg

tf redaktionschef och ansvarig utgivare

Den 23 augusti är det drygt två veckor kvar till valet. SVT har bjudit in samtliga partiers gruppledare i Stockholms stad till en utfrågning.

När Kristdemokraternas Erik Slottner frågas ut ombeds han kommentera vår partisympatiundersökning. Resultatet av undersökningen visar att den då sittande rödgrönrosa majoriteten skulle bli betydligt större än Alliansen och att Sverigedemokraterna ser ut att bli vågmästare.

Men Erik Slottner ser inte ett dugg bekymrad ut av resultatet, tvärtom verkar han belåten.

M hade redan en plan

Reaktionen berodde troligtvis på att dagens grönblåa samarbete redan då fanns i Slottners huvud. I en intervju med Stockholmdirekt berättade Anna König Jerlmyr (M) om hur hennes parti skissat på planerna att locka över Miljöpartiet efter valet ända sedan början av året.

Men för att planerna skulle gå i lås, krävdes att de rödgrönrosa inte fick egen majoritet liksom att Alliansen tillsammans med MP skulle få mer än 50 procent av mandaten i fullmäktige och på så sätt utesluta inflytande för SD.

En kombination som gick i uppfyllelse till Socialdemokraternas stora förtret när de efter valet dumpades av parhästen Miljöpartiet, som trots brakförlust lyckades hålla sig kvar vid makten i den nya grönblåa konstellationen.

För Miljöpartiet och dess gruppledare, Daniel Helldén, kan man inte kalla det för annat än en bedrift att lyckas sitta kvar vid makten trots att man tappat drygt 40 procent av sina väljare.

Stockholmsmodellen

Under den stökiga politiska hösten var det många som sneglade på modellen Alliansen+MP, som kom att kallas för Stockholmsmodellen. Jan Björklund (L), som myntade uttrycket, ville gärna själv se ett sådant samarbete på riksplanet.

Men hittills har ingen nappat på konstellationen. Varför? Kanske av den enkla anledningen att det rent matematiskt inte gått ihop. Alliansen+MP har helt enkelt inte fått majoritet någon annanstans än i Stockholm.

Miljözoner, graffitiväggar och Nobelcenter

Men den nya relationen mellan MP och Alliansen har inte varit problemfri och de grönblåa bundsförvanterna har efter valet fått kompromissa sig fram.

Miljözon(er) införs – men bara på en gata.

Lagliga graffitiväggar blir kvar – men inga nya byggs. Barn till papperslösa får fortsatt försörjningsstöd – trots Alliansens attacker mot tidigare majoritet.

Och ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter ska ske – men bara i ytterstaden där allmännyttan är dominerande.

Dessutom visade sig samarbetet vara bättre på att skrota projekt (Nobelcenter, Applebutiken, Östlig förbindelse) än att presentera nya visionära idéer.

Räkna med byggdebatt 2019

Under 2019 lär byggfrågan åter igen få stor plats i Stockholmsdebatten. De grönblå har höga ambitioner när det kommer till byggtakten men hur detta ska införlivas är svårt att se. Konjunkturen förväntas svikta, bostadspriserna har under en tid sjunkit och byggsubventioner som den förra regeringen gödde byggandet med finns inte kvar.

Men 2019 är också året då det slutliga beslutet om vinter-OS 2026 ska fattas. Hittills har majoriteten varit tvärsäkra på att det inte är i Stockholm spelen ska hållas. SOK lär försöka sockra erbjudandet.

Frågan är om Daniel Helldén kan toppa 2018. Det skulle kanske vara om han efterträder Gustav Fridolin som språkrör för Miljöpartiet. Något det har spekulerats kring.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.